У березні 2023 року в Україні стартувала комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олени Зеленської. Її мета – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я.

Першим викликом комунікаційної кампанії було донести людям, що вони, їхнє самопочуття - «на часі». Що ментальне здоров’я так само важливе, як і фізичне. Що це один із факторів, який впливає на продуктивність людини, її здатність відновлюватися, а відповідно – на економіку та можливість відновлення в контексті цілої країни.

Улітку запустили другу хвилю комунікаційної кампанії «Ти як?», щоб посилити «емоційну ППО» українців, тобто розвинути здатність психіки відбивати атаки стресових чинників. А ще – здолати стигму, яка заважає звернутися по допомогу, якщо внутрішніх ресурсів замало.

Про те, що таке ментальне здоров`я, про важливість його збереження та актуальність цієї проблематики у нашому суспільстві розповіла на брифінгу експерт департаменту охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації за напрямом «Ментальне здоров'я» Наталія Сівоненко.

Вона розповіла, що ментальне здоров'я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. А також наголосила, що коли людина ментально здорова, то вона розуміє свої емоційні стани, здатна будувати стосунки з іншими, вона відкрита для навчання і розвитку, отримує задоволення від життя.

- Сьогодні потребують психологічної допомоги дуже багато категорій людей - і військові, і діти, і переселенці, і ті, хто втратив на війні рідних близьких, і багато інших. Первинна медична допомога повинна стати основою надання послуг в сфері психічного здоров`я, - зазначила Наталія Сівоненко, підкресливши роль сімейного лікаря.

Де в Донецькій області можна отримати кваліфіковану медичну допомогу у сфері ментального здоров’я – дізнаєтесь із сюжету телекомпанії «Орбіта».