Брак питної води належної якості наразі – одне з найгостріших гуманітарних питань нашого регіону.

З початку повномасштабного вторгнення без централізованого водопостачання залишилися охоплені боями та наближені до лінії фронту населені пункти. Після руйнування греблі Карлівського водосховища в кінці травня ситуація у містах та селах Покровського району погіршилась ще більше.

Весь цей час фахівці Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять лабораторні дослідження якості води.

Марина Білоусова, заступниця генерального директора Центру, повідомила, що за перше півріччя поточного року з джерел централізованого водопостачання було відібрано 1814 проб води.

«75 зразків, а це 4,13% від загальної кількості, не відповідали нормам за мікробіологічними показниками. Це вдвічі більше, ніж у 2022 році. Відхилення від норм реєструвались у багатьох містах області, в тому числі і в Покровську», - розповіла Марина Білоусова.

З водою з криниць ситуація не краща. Мікробіологічні показники 34,1% проб не відповідають нормам. Серед міст, воду з криниць в яких брали на аналізи, Марина Білоусова назвала й Мирноград.

Тож, чи можна вживати в їжу цю воду в сирому вигляді – дізнаєтесь з сюжету ТК «Орбіта».