Близько 700 млн грн вже з цього тижня планується перерахувати на державні вуглевидобувні підприємства. Про це повідомляє Міністерство енергетики України.

Такої домовленості було досягнуто з керівництвом «Центренерго». Керівники шахт мають використати ці кошти для виплат заробітної платні шахтарям.

Крім того Міненерго забезпечило виділення додаткових коштів для зарплат шахтарям. Так, у грудні на ці цілі буде спрямовано ще близько 90 млн грн, які, з ініціативи Міненерго перерозподілено з інших бюджетних програм Міністерства за рахунок економії коштів.

Про те, що робота над забезпеченням виплати зарплат відбувається і вже знайдено шляхи для фінансування, Міністерство повідомляло на своїх офіційних ресурсах ще 9 грудня.

Варто зазначити, що перерахування понад 700 млн грн з «Центренерго» вже заплановано на цей тиждень. Тож закликаємо профільні профспілки до співпраці щодо максимально прозорого інформування працівників вуглевидобувних підприємств стосовно планових виплат.

Так само закликаємо профспілки долучитись до контролю за виконанням принципу 80/20, згідно з яким, за рішення Кабміну, 80% всіх отриманих коштів керівництво шахт має спрямовувати саме на виплату заробітних плат шахтарям.

Нагадаємо, восени Міненерго було додатково виділено з Держбюджету близько 1 млрд грн. Вони надійшли на вугледобувні підприємства у повному обсязі згідно із запланованим графіком: близько 700 млн грн – у листопаді, 300 млн грн – у грудні.

У серпні поточного року на зарплати шахтарям було направлено понад 390 млн грн через перерозподіл видатків з іншої програми держбюджету.

Весною цього року Міненерго також забезпечило виплату понад 830 млн грн на зарплати шахтарям за рахунок наближення коштів за відповідною бюджетною програмою.

Таким чином, Міненерго забезпечило виплату держпідтримки шахтарям на поточний рік з коштів, передбачених державним бюджетом в повному обсязі, а також на постійній основі вирішує питання погашення поточних заборгованостей.