Міністерство інфраструктури України ініціює проєкт з оцифрування мережі місцевих автошляхів для забезпечення збору геокоординат доріг, а також створення окремої бази даних і сервісу для паспортизації місцевої мережі, які будуть доступні всім обласним державним адміністраціям, повідомляє пресслужба відомства.

Відтак, вже у цьому році заплановано розпочати першу фазу проєкту DigitalRoad зі створення е-паспортів доріг місцевого значення та побудови каналізації для волоконно-оптичного зв’язку. Крім цього, спільно з TAPAS відомство працює над проєктом «Прозора інфраструктура».

Про це повідомив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час круглого столу «Місцеві дороги – 2020: підбиття попередніх підсумків ремонтно-будівельного сезону». Захід став можливим завдяки підтримки програми USAID/ВзаємоДія.

«У партнерстві з CoST ми започатковуємо постійний діалог з представниками регіональних дорожніх підрозділів щодо створення якісної дорожньої мережі місцевих автошляхів. Укравтодор вже задав темп із відновлення доріг державного значення. І ми маємо запозичувати цей досвід для ремонту та будівництва якісних місцевих доріг, долаючи всі можливі складнощі, які виникають. Зараз впроваджується проєкт «Прозора інфраструктура», яким вже незабаром зможуть користуватися як і всі охочі, так і обласні державні адміністрації для планування своєї діяльності з відновлення мережі місцевих доріг. Це дозволить  здійснювати дієвий моніторинг на місцях, а також формувати автоматичні звітності та візуалізації на картах об’єктів ремонтів доріг. Запрошую всіх співпрацювати з CoST у цьому напрямку та максимально використовувати ті можливості, які для вас створює Міністерство та наші партнери», - зазначив Владислав Криклій.

Відтак, Міністерство активно працює над підвищенням контролю за будівництвом – створенням системи управління інфраструктурними будівельними проєктами з наданням онлайн інформації на порталі «Прозоре будівництво». Перша частина проєкту буде реалізована у 4-му кварталі 2020 року, друга – у 2021-му  та міститиме додаткові інструменти контролю, відображення у режимі реального часу з можливістю відстеження керівництвом держави.

За словами Владислава Криклія, очікуваний термін завершення всіх робіт зі створення системи – лютий 2021 року. Разом з тим, друга фаза проєкту DigitalRoad з оцифрування доріг місцевого значення запланована на 4-й квартал 2021-го.