На Донецькій трасі, біля села Первомайське Ясинуватського району, 29 серпня відкрили меморіальний комплекс загиблим танкістам та бійцям полку «Дніпро-1».

Шості роковини страшної трагедії – Іловайського котла, коли втрати безпосередньо під час виходу «зеленим» коридором на 29 серпня 2014 року склали: загиблими – 129 осіб, було поранено – 18, безвісти зникли 22 особи, у заручниках опинилися десятеро бійців. Цей день відбився чорною стрічкою у серцях українців. І знаковим є те, що саме 29 серпня 2020 року було урочисто відкрито меморіальний комплекс воїнам, полеглим на Донецькій землі.

Майже на цьому самому місці, у цьому танку знайшли свій останній прихисток шестеро танкістів та бійців полку «Дніпро-1».

Як зазначив волонтер, колишній військовослужбовець та ініціатор створення меморіалу Микола Ташлицький, згорілий танк, який стояв на Донецькій трасі з 2014 року, спочатку був доправлений до Покровська, приведений до ладу, а наразі встановлений на місці свого останнього бою – біля селища Первомайське.

Відкриття меморіального комплексу стало можливим завдяки підтримці волонтерів, військових, Донецької обласної державної адміністрації, Облавтодору та небайдужих мешканців Донеччини. На урочисте відкриття завітало багато людей – як військових, так і цивільних. Були присутні на святі і можновладці.

Як зазначив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, дуже важливо пам’ятати, якою ціною доводиться платити за мир і спокій на Донецькій землі.

Народний депутат України Муса Магомедов зазначив, що під час бойових дій, коли його рідна Авдіївка зазнавала значних втрат, саме такі хлопці, кров яких ввібрала Донецька земля, стали живим щитом між населенням міста та ворогом. Тому він просто не міг не приєднатися до урочистого відкриття пам’ятного меморіалу.

Були присутні на заході і родичі полеглих на цьому місці бійців. Їх було відзначено подяками та цінними подарунками від Донецької обласної державної адміністрації.


Начальник Територіального управління Служби судової охорони у Донецькій області полковник Андрій Єпур зазначив: цей меморіал має нагадувати нам щодня, що кожна краплина крові, пролита під час бойових дій – пролита не дарма.

Це підтвердив і військовий комісар Покровсько-Ясинуватського об'єднаного міського військкомату Ігор Валяєв. Адже більше двох десятків полеглих під час бойових дій захисників України пішли на фронт саме з Покровська.

Був присутній на заході і Командувач ООС Володимир Кравченко.

Приїхав, аби віддати данину полеглим захисникам Донецької землі, і очільник сусіднього Мирнограда Олександр Брикалов.

Були присутні ветерани АТО/ООС та діючі військовослужбовці.

Дуже знаковою була присутність людей, які зберігають здоров'я та бойовий дух воїнів – керівника благодійного проекту «ТриЗуб дентал» Ігоря Ященка та відомого письменника Сергія Жадана.

Наприкінці свята духовенство провело міжконфесійний молебень та освятило місце бойової слави.

 І ми також маємо не забувати про подвиг усіх тих, хто віддав своє здоров'я та навіть життя за нашу землю. І пам'ятати – хто ми є, і з ким ми є.