Збутова компанія Групи Метінвест – Метінвест-СМЦ – безплатно розробить концепцію відбудови зруйнованого росіянами кварталу в Бахмуті за проєктами «Сталевої мрії». Про це повідомляє прес-служба компанії

Бахмут – друге після Маріуполя місто, що зголосилося відновлювати житло з використанням prefab-рішень. Це технологія, в якій використовуються попередньо виготовлені на заводах сталеві елементи споруд. 

«Бахмут пережив одну з найтриваліших та найзапекліших битв у цій війні. Місто зазнало величезних пошкоджень, та ми віримо, що до нього обов’язково повернеться мирне життя. Найкраще рішення – думати про відбудову вже зараз, не чекаючи закінчення війни. Адже Метінвест готовий постачати  для відновлення сталь, а ми – надати весь наш досвід та експертизу, щоб після перемоги можна було відразу розпочинати будівництво», – зазначила керівниця проєктного офісу будівельного сектору Метінвест-СМЦ Тетяна Скрипка. 

Ступінь руйнування будівель кварталу «Ювілейний» у Бахмуті оцінюється в 70%. На території площею 85,7 га мешкало понад 17,5 тисячі людей. У кварталі розташовані 94 житлових будинків на 5-10 поверхів, п’ять дитячих садків, дві школи, кінотеатр та універсам. 

Концепція відновлення кварталу розроблятиметься на основі проєктів «Сталевої мрії» з дотриманням усіх вимог містобудування, безбар’єрності та відповідатиме сучасним світовим тенденціям. Презентація концепції планується наприкінці лютого 2024 року.

Перемовини та робота з адаптації проєктів будівель до місцевих умов ведуться ще з цілою низкою постраждалих громад.

Нагадаємо, в травні 2023 року Метінвест-СМЦ представив концепцію відновлення країни «Сталева мрія». Вона передбачає понад 200 готових проєктів будівель на основі трьох сталевих попередньо виготовлених елементів (prefab-рішень): каркасу, модуля та платформи.

Це житлова забудова (будинки на 1-8 поверхів, гуртожиток, готель), соціальна інфраструктура (школа, дитсадок, амбулаторія) та інфраструктурні об’єкти (паркінг, спорткомплекс та підземне укриття). Проєкти містять повний пакет документів, зокрема кошторис, графіки будівництва, планування, технічні рішення.