Зловмисники використали відому шахрайську схему «ваш родич в біді». Мешканка Покровська, повіривши незнайомому телефонному співрозмовнику, передала на «порятунок» онука 8 тисяч гривень. Про це повідомляє Покровське районне управління поліції.

68-річна потерпіла розповіла, що їй зателефонувала невідома жінка, яка представилась працівницею прокуратури, та повідомила, що її онуку загрожує кримінальна відповідальність. Незнайомка розповіла, що начебто «родич» заявниці штовхнув хлопця, який отримав тілесні ушкодження та розбив дорогий телефон. Співрозмовниця додала, що для уникнення відповідальності треба відшкодувати завдані онуком збитки, а саме 32 тисячі гривень. Далі трубку взяв «онук», який благав бабусю допомогти йому.

Бажаючи допомогти рідній людині, пенсіонерка погодилась сплатити гроші та вирушила до термінала. Шахраї весь цей час тримали потерпілу на зв’язку, не даючи можливості зателефонувати рідним та уточнити отриману інформацію. Жінка перерахувала на вказаний рахунок 8 тисяч гривень, а потім прислухалась до людей, які радили не переказувати гроші. Потерпіла зателефонувала онуку та з’ясувала, що з ним все гаразд, а ось вона сама потрапила у шахрайську пастку.

За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та ведуть пошуки зловмисників.

Поліцейські застерігають громадян бути уважними й обачними, не довіряти телефонним співрозмовникам, як би ті не «ридали» у слухавку і не просили про негайну допомогу. В такому випадку варто зберігати спокій, і не кидатися негайно збирати гроші. Можна спокійно відповісти, що цю тему ви обговорите вдома, в сімейному колі, за присутності інших членів родини. Або сказати, що інформацію потрібно уточнити, і перервавши розмову з цим абонентом, зателефонувати на мобільний іншим вашим родичам, хто може бути найближче чи кому ви більше довіряєте. Або відразу зателефонувати на лінію «102» і розповісти про телефонну розмову оператору – він вислухає вас і надасть необхідну пораду чи допомогу.