Мешканець Українська, будучи адміністратором Telegram-каналу, збирав через нього дані про зосередження техніки, розміщення штабів і окопів ЗСУ.

Донецька прокуратура повідомила йому про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних Сил України в умовах воєнного стану.

За даними слідства, у квітні 2022 року чоловік організував на власному Telegram-каналі спілкування з підписниками на військову тематику. Задаючи тон невдоволення політикою влади України, адміністратор робив численні інформаційні вкиди щодо дій та місцезнаходження українських військових на території регіону.

Він поширював дані про дислокацію особового складу ЗСУ - зокрема, розкривав місця розміщення штабів, окопів, скупчень техніки та напрямки її руху. Крім того, коментував пости інших користувачів, підтверджував і уточнював їх дописи, додаючи результати власних спостережень.

За інформацією СБУ, на цьому ресурсі він викладав електронні карти з позначками місць базування та переміщення підрозділів ЗСУ на Авдіївському напрямку. Відповідну інформацію він з власної ініціативи збирав під час виїздів на місцевість, де приховано фіксував локації українських захисників.

Також він публікував відомості про наслідки російських повітряних ударів по території району. У цих повідомленнях він «засвічував» координати постраждалих українських об’єктів з прив’язкою до місцевості.

Встановлено, що серед основних користувачів інтернет-ресурсу були бойовики окупаційних угруповань і представники спецслужб рф, які беруть участь у бойових діях проти Сил оборони на східному фронті.

Крім того, фігурант використовував власний Телеграм-канал для поширення фейків кремлівської пропаганди щодо суспільно-політичної ситуації в регіоні.

Зараз ця людина знаходиться під вартою.