Новий міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька збирається продовжувати розпочату реформу. За її словами, команда Уляни Супрун зробила чимало, але ще багато потрібно зробити. Про те, що змінюватиме МОЗ і як триватиме реформа, розповідається на сайті «Сьогодні».

Пріоритети нового міністра

Скалецька вже назвала кілька пріоритетів у своїй роботі. Перше – життя людини і його збереження. Другий пріоритет – трансплантологія – питання, вирішення якого тривалий час відтягалося. І третій, дуже важливий напрямок – доступна якісна і високотехнологічна медична допомога.

Ще одне завдання, яке поставила Скалецька, – це зростання народжуваності. За останні п'ять років народжуваність скоротилася на 40%. Тому Скалецька розглядає можливість існування програми репродуктивного здоров'я або скринінгових програм.

Вакцинуватимуть і дорослих

Насамперед Зоряна Скалецька пообіцяла розробити порядок реагування на інфекційні спалахи і зайнятися вакцинацією дорослих.

Справа в тому, що довічний імунітет формується тільки після деяких щеплень, наприклад, проти кору, паротиту, краснухи. Імунітет проти дифтерії, правця та кашлюку зберігається протягом 7-10 років. Перша ревакцинація для профілактики останніх захворювань у дорослих повинна відбутися в 26 років. Потім повторюватися кожні 10 років.

Міністерство передало закупівлі вакцин міжнародним організаціям, а самі закупівлі тепер плануються на три роки вперед. Також наявність всіх щеплень у дітей тепер обов'язкова для відвідування школи.

Декларації з лікарями підпишуть всі, а зарплату лікарів «захистять»

Реформа первинки (медична допомога сімейного лікаря, терапевта, педіатра) відбулася у 2018 році. Українці замість дільничних лікарів тепер можуть вибирати, у кого лікуватися, без прив'язки до місця реєстрації. На сьогодні декларації з лікарями підписали близько 28 млн українців.

Скалецька каже, що декларацію мають підписати всі. При цьому міністр зазначає, що доступ до первинної медицини обмежений або зовсім відсутній в деяких селах.

Сьогодні зарплата лікарів прив'язана до кількості пацієнтів. За кожну людину, з якою лікар підписав декларацію, Національна служба здоров'я платить медустанові певний тариф. Сума залежить від віку пацієнтів. За дітей і літніх – більше, за молодь і людей середнього віку – менше. Яку зарплату отримуватиме лікар, визначається за колективним договором.

Тариф переглянуть, заявила міністр. Оскільки до нього включено все, від комунальних послуг до видаткових матеріалів і зарплат. Скалецька хоче зафіксувати в тарифі відсоток на зарплати лікарям.

Спеціалізована медична допомога і страхування

Цього року триває підготовка до реформи в спеціалізованій медицині. Повноцінно вона повинна запуститися у 2020 році. Поки пілотний проект проходить на Полтавщині. Щоб потрапити до лікаря вторинної медичної допомоги, потрібно буде отримати направлення від свого сімейного лікаря.

З приводу введення страхової медицини, яку обіцяє ввести команда президента, Скалецька заявила, що поки у неї немає конкретного бачення. Все залежатиме від того, що запропонує парламент своїм законопроектом.

Екстрена допомога

Екстрена допомога ще не реформована до кінця. У кількох регіонах діють пілотні проекти. Але щоб повністю трансформувати надання екстреної допомоги, треба міняти диспетчеризацію, закуповувати нові карети, перенавчати фельдшерів на парамедиків.

За словами Скалецької, основна робота щодо мережі відділень інтенсивної терапії та лікарень вестиметься з місцевою владою, без цього розмови про парамедиків не мають сенсу.