У місті Добропілля діє колектив волонтерок, які плетуть маскувальні сітки для військових. Знімальна група ТК "Орбіта" дізнавалась деталі їхньої роботи.

Українські військові називають їх "маскувальними феями" і зараз завдяки чималому колективу дівчата можуть виготовляти сітки будь-яких розмірів. Але спочатку колектив складався з двох подруг - Вікторії Аскерової та Яни Рязанцевої.

"Ми взялись вдома плести, але запитів було дуже багато, тому звернулись до нашої міської влади з проханням знайти приміщення", — розповідає Вікторія Аскерова.

Яна Рязанцева співпрацює з постачальниками та здійснює закупівлю матеріалів. За її словами, волонтерська діяльність цілком залежить від збору коштів і щомісяця потрібно близько 30 тисяч гривень, адже волонтери плетуть сітки великого розміру — 6х12 та 9х12 метрів.

"Місцевий бізнес постійно допомагає, люди, є спонсори, які через певних людей з нами спілкуються", - каже Яна.

До восьмої вечора дівчата разом плетуть, а потім розходяться по своїх домівках, де продовжують роботу – знову плетуть або виготовляють окопні свічки. Учасниця колективу Уляна встигає працювати сімейною лікаркою і виховувати дітей.

"Дуже хочу бути причетна до того, що відбувається, хочу, щоб Україна жила. Це не просто війна, це боротьба за національну гідність. І якщо я можу щось зробити — буду це робити", — підкреслює волонтерка.

Дівчата співпрацюють з численними підрозділами й запитів мають дуже багато. Військові очікують на свої сітки приблизно місяць. Затримка відбувається через відсутність коштів та робочих рук.

"Доводиться економити. Замислюємося, що частину грошей треба зберегти на основу, а частину на якийсь матеріал, від якого доводиться відмовлятися", — додає Яна Рязанцева. 

Добропільські волонтери будуть раді будь-якій фінансовій допомозі та приймають усіх охочих до лав свого колективу.

050-065-91-94, 050-743-55-85 — номери телефонів волонтерок.

Монобанк  5375 4112 0694 3941

ПриватБанк 5168 7554 6930 8981 

Більше інформації про діяльність волонтерського колективу — в сюжеті ТК "Орбіта"