Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков в ефірі програми Ian King Live на Sky News у Великій Британії розповів про те, як компанія допомагає Україні захищатися від російських атак. Він також поділився останніми новинами про поточну діяльність підприємств Групи та презентував в ефірі сталевий браслет «Азовсталь. Символ незламності», спільний проєкт із президентською благодійною платформою UNITED24 зі збору коштів для Збройних Сил України. Участь Метінвесту в проєкті є частиною мілітарної ініціативи Сталевий Фронт Ріната Ахметова.

 З перших днів повномасштабного вторгнення обидва наші акціонери (Рінат Ахметов та Вадим Новинський, – ред.) вирішили, що компанія має підтримувати Збройні сили України. Отже, окрім використання нашого обладнання для створення лінії оборони, ми розробили нові способи виробництва броньованої сталі, яка зараз використовується у бронежилетах. Ми постачили українській армії та територіальній обороні понад 150 000 бронежилетів. Ми також розробили нові сталеві мобільні укриття, які можна використовувати в польових умовах для обігріву та захисту військових від обстрілів.

Крім того, ми закуповуємо та постачаємо армії автівки, бронетехніку, тепловізори, рації тощо. Велику кількість техніки й обладнання, що потрібне силам оборони України у польових умовах. 

 Більшість людей у Великій Британії знають про комбінат «Азовсталь» у Маріуполі, але у вас є й інші активи в Україні, зокрема у Запоріжжі. Як вони зараз працюють? 

 У нас в Україні два металургійні комбінати. Один у Запоріжжі, інший – у Кам'янському. Вони обидва зараз працюють, їхні потужності завантажені приблизно на 50-60%. Проте ми маємо змогу виготовляти броньовані плити, сталеві укриття тощо. 

 А як щодо вашої діяльності за межами України? Як працюють ваші активи? 

– Вони мали деякі труднощі спочатку переважно через те, що в роботі покладалися на напівфабрикати з «Азовсталі». Відтоді ми урізноманітнили джерела постачання напівфабрикатів. Наприклад, тут, у Великій Британії, сляби зараз постачає British Steel, Thyssenkrupp. В Італії – це ADI. Ми знайшли різних постачальників, які можуть забезпечити нам потрібні обсяги.

 Тож галузь надає значну підтримку там, де це можливо? 

 Тут ми всі в однакових умовах. І металургійна промисловість дуже – я не кажу дружня, вона настільки конкурентна, наскільки це можливо. Але коли справа доходить до підтримки, і ми всі колеги, ми розуміємо, як ми можемо підтримувати один одного в галузі.

– Маріуполь залишається під російською окупацією. Наскільки важко розібратися з тим, що там відбувається? 

 Ми дуже мало знаємо про те, що зараз відбувається в Маріуполі. Там ще досить багато людей, але вони мало що можуть сказати про те, що відбувається в місті. Наскільки я розумію, електропостачання нестабільне, немає води, опалення, у місті зараз гуманітарна катастрофа. 

 Наскільки я розумію, є компанії, які вимагають компенсації від російського уряду через міжнародні суди? 

 Абсолютно! Ми впевнені, що маємо отримати повну компенсацію за збитки від росіян і реінвестувати її в українські заводи, щоб відновити їхню роботу. 

 А тим часом ви випустили браслети (разом з United 24 та іншими партнерами, - ред.), які містять сталь з останньої партії «Азовсталі»? Давайте подивимося. 

 Так, це правда. У мене є один із собою. Це не реклама. Це браслет з «Азовсталі». Він має такий вигляд.  Там викарбувано український герб. Я кажу, що це найцінніша сталь у світі, тому що вона з останньої партії «Азовсталі». Ми долучилися до президентської ініціативи UNITED24 та ювелірної компанії Sova, що виготовила ці браслети. Отже, ювеліри виготовbли браслети, ми надали сталь, а Нова пошта розвозила їх Україною. А кошти від цього UNITED24 спрямував на підтримку Збройних сил України. Перші партії продали, щоб закупити безпілотники для армії, і вони вже на передовій. 

 Тож скільки сталі, виробленої на «Азовсталі» раніше, потрапило до Великої Британії?

 Я впевнений, що продукцію «Азовсталі» бачив будь-який громадянин Великої Британії. Якщо подивитися на будівлі позаду (студії, де відбувалося інтерв’ю, – ред.), то всі вони на 50-60% складаються зі сталі «Азовсталі», зокрема будівля Walkie-talkie, будівля The Shard – вони всі містять сталь «Азовсталі». Насправді навіть за межами Великої Британії досить багато людей знають, що таке «Азовсталь». Це трагедія, що світ дізнався про «Азовсталь» після її руйнування, коли завод став фортецею. Є багато пам’яток, зроблених зі сталі «Азовсталі», коли вона працювала. Наприклад, ворота Панамського каналу зроблені зі сталі «Азовсталі», а також велика кількість круїзних лайнерів у Середземному морі. Надійне укриття над Чорнобилем – зі сталі «Азовсталі». Цей комбінат виробляв продукцію широкого призначення.

Про актуальну ситуацію на підприємствах Групи Метінвест і в Україні читайте в спеціальному лонгріді. Оновлення інформації – 24/7. Додавайте до закладок та діліться з друзями. Зберігайте спокій і довіряйте лише офіційним джерелам інформації.