У Покровську пройшла щотижнева нарада керівників громади під головуванням очільника міської військової адміністрації Сергія Добряка.

На сьогодні першочерговою задачею є підготовка до можливого блекауту та організація роботи Пунктів незламності, де люди матимуть змогу зігрітися, зарядити телефони, підключитись до інтернету та отримати необхідну медичну допомогу – повідомляють у Покровській МВА.

Як зазначила заступниця міського голови Маргарита Ідрісова, вже розроблено графік чергувань лікарів, а усі пункти забезпечені аптечками з набором медикаментів першої необхідності. Зокрема – йодовмісними препаратами на випадок застосування ворогом ядерної зброї.

Йодид калію також можна отримати задекларованим пацієнтам у сімейного лікаря. Його видають безкоштовно людям до 40 років.

«Йодід калію не може вберегти від радіації, але захищає щитовидну залозу від радіоактивного йоду. Людям віком понад 40 років приймати йод не потрібно. У цих людей обмін речовин відбувається менш активно, ніж у дітей, тож у старшому віці він може нашкодити організму», – зауважила Маргарита Ідрісова.

Також триває оснащення Пунктів незламності електрогенераторами, які у рамках гуманітарної допомоги Покровській громаді надають міжнародні організації та благодійні фонди.

«Електрогенератори є вкрай затребуваним товаром, від яких залежить робота усієї критичної інфраструктури громади. Це і Пункти незламності, і лікарні, і котельні. Якщо ми будемо автономними, ми не залежатимемо від подачі електроенергії, тож наші мешканці будуть постійно з теплом», – зауважив Сергій Добряк.

Саме з постійними перебоями з електрикою пов’язані збої в роботі котелень та усієї тепломережі. Поки керівники громади шукають, як безперебійно подавати тепло до багатоквартирних будинків, жителів приватного сектору продовжують забезпечувати твердим паливом.

«Дрова отримали вже 274 домогосподарства. Днями комунальники почнуть розвозити за заявками палети, що надійшли до громади від БФ «Карітас України», – зазначила керуюча справами виконкому Алевтина Жук.

Також під час наради обговорили можливість придбання старлінків для зв'язку зі старостинськими округами громади.

Як зазначила секретар Покровської міської ради Наталія Іваньо, наразі на приєднаних територіях збирають інформацію щодо потреб у створенні матеріального резерву, облаштовують пункти обігріву та готуються до можливих блекаутів.

У вирішенні таких питань мешканцям сільських територій активно допомагають інспектори самоорганізації населення. У місті спільно зі старшими будинків та газовиками фахівці ККСН працюють над підключенням багатоповерхівок до газопостачання, облаштуванням простіших укриттів пічками-буржуйками та видачею гуманітарної допомоги мешканцям громади.

За словами заступника міського голови Миколи Шабельника, у громаді триває евакуація населення. Лише за минулий тиждень було евакуйовано 57 осіб.

Тривають заходи й щодо забезпечення охорони громадського порядку в соціальних установах міста, пунктах обігріву та на станціях роздачі води.

Працівники КП «Муніципальна служба правопорядку» залучені до перевірок місць реєстрації призовників та їх фактичного місцеперебування.