Сьогодні Ліз Трасс стала новим премʼєр-міністром Великої Британії. За підсумками партійного голосування її обрано лідером правлячої Консервативної партії. Завтра, 6 вересня, вона відвідає королеву Єлизавету II та отримає запрошення сформувати уряд країни. На посаді прем’єра вона замінила Бориса Джонсона.

Хто така Ліз Трасс та яке її ставлення до України: п’ять фактів про нового прем’єр-міністра Великої Британії

  • Пообіцяла Україні потужну підтримку та дружбу: «Як прем’єр-міністерка я буду найбільшим другом України, піду по слідах Бориса Джонсона».
  • Не любила росіян, коли це ще не було мейнстрімом. Ще до повномасштабної війни Трасс відверто говорила росіянам про санкції, а світові говорила про загрози з боку москви.
  • Очолювала п’ять різних міністерств: МЗС, міністерство з прав жінок, міністерство зовнішньої торгівлі, міністерство юстиції, міністерство довкілля, продовольства та сільського господарства.
  • Не проти, щоб британці воювали в Україні проти росії. «Абсолютно підтримую», - сказала вона про ініціативу окремих британців у якості добровольців підтримувати ЗСУ.
  • Озвучила найгучнішу промову серед усіх західних лідерів. Заявила про повернення геополітики, про безпорадність «архітектури, яка була покликана гарантувати мир і процвітання». А ще сказала, що війна в Україні – «це наша війна».