У класі відділу навчання та розвитку персоналу шахтоуправління «Покровське» – досвідчені шахтарі та учні Покровського професійного ліцею. Триває лекція з техніки безпеки в забої. Ліцеїсти проходять такий інтенсив перед початком виробничої практики в шахтоуправлінні «Покровське».

«Передбачено три види спеціального навчання: це охорона праці, пожежно-технічний мінімум та газодинамічні явища. Також вони пройдуть невелику практику на полігоні», – розповідає начальниця відділу навчання та розвитку персоналу шахтоуправління «Покровське» Лариса Батрух.

На полігоні майстер виробничого навчання Федір Сімонов показує хлопцям, як працює прохідницький забій. Тут все, крім температури, відповідає підземним умовам. Учні можуть побачити справжні шістдесятитонні комбайни, скребковий чи стрічковий конвеєр.

«На схемах вони виглядають дещо інакше, – зізнається учень Покровського професійного ліцею Микола Полков. – Згодом будемо все це розуміти, вивчати».

«Насправді масштаби побільше – не зовсім те, на що ми очікували. Виробництво вражає, і якомога швидше хочеться побачити все це в роботі», – каже ще один ліцеїст Ярослав Таран.

«У мене батько шахтар, – розповідає Максим Тріфонов. – Знаю, що ця професія дуже важка, але в той же час дуже потрібна».

Уже завтра ці хлопці, майбутні слюсарі підземні, відправляться в справжній прохідницькій забій. А за парти сядуть учні Мирноградського професійного ліцею та студенти Селидівського гірничого технікуму.

Незважаючи на великий потік учнів, відділ навчання та розвитку персоналу приділяє першочергову увагу якості знань. Аби майбутній шахтар був готовий до роботи на величезному, складному виробництві, яким є шахтоуправління «Покровське».