Міжнародна неурядова організація «Лікарі без кордонів» (MSF) надає медичну допомогу людям, які евакуюються з Покровська. Про це повідомляють в організації.

«З наближенням лінії фронту в Покровську та навколишніх містах і селах, включаючи Селидове, Мирноград і Новогородівку,  оголосили обов'язкову евакуацію. Це стосується дітей, сімей з дітьми, літніх та маломобільних людей. Активні бойові дії зараз відбуваються менш ніж за 10 кілометрів від міста. Волонтери, рятувальники, посадовці беруть участь в евакуації. «Лікарі без кордонів» надають медичну підтримку», – йдеться в повідомленні.

За даними посадовців, у Покровській громаді проживає понад 59 тисяч осіб. Більшість тікають від війни на евакуаційному поїзді – цілими сім'ями, часто в супроводі своїх домашніх тварин. Деякі евакуйовані прямують до родичів, інші – до шелтерів у західній частині країни.

«Я лишила вдома усе. Це жахіття. Ночами тряслися, здригалися від вибухів. Усе позакривалося: і ринок, і магазини, вже не кажучи про аптеки, вони давно закриті. Це жахливо, усі на нервах», – каже 83-річна жителька Мирнограда Раїса Епштейн, яка нещодавно перенесла інсульт.

«Лікарі без кордонів» надають медичні консультації евакуйованим на залізничній платформі в Покровську і чергують на зупинках поїздів.

«На борту люди з різними хронічними хворобами, і на фоні великого стресу вони можуть загостритися. У людей головний біль, підвищений тиск, емоційне перенавантаження. Усі не розуміють, що буде далі. Після огляду одну з жінок госпіталізували. У неї дуже низький тиск, треба, щоб її оглянули у лікарні, зробили кардіограму, УЗД, з’ясували, що з нею», – розповіла фельдшерка Ольга Таценко.

В організації «Лікарі без кордонів» зазначили, що будуть продовжувати працювати в Покровську, допоки дозволять умови безпеки.

«Наші машини швидкої допомоги допомагають з медичною евакуацією та транспортуванням пацієнтів між медичними установами, щоб розвантажити їх. Наша медична команда також підтримує відділення невідкладної допомоги та інтенсивної терапії останньої лікарні для мирних мешканців, яка все ще функціонує в цьому районі», – розповів координатор проєкту «Лікарів без кордонів» в Україні Джанп'єтро Кампед.

Фото: Юлія Трофімова/MSF