Сьогодні окремі дитячі садочки відновлюють роботу, і питання ймовірного зараження COVID-19 в колективі постає досить гостро. Щоб убезпечити дитину від такої вірогідності, батьки мають забезпечити їх проходження ІФА-тестування, радить дитячий лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук.

За його словами, це розумна ініціатива, бо за допомогою ІФА визначають наявність антитіл, які у свою чергу показують, що дитина може бути носієм коронавірусу, або ж уже перехворіла і має до вірусу імунітет.

«Це - дуже розумна ініціатива, і дуже на часі. Треба це робити якнайшвидше. Бо діти, які мають антитіла... А антитіла є різні. Наприклад, ранній імуноглобулін М (виявляється в момент захворювання), та імуноглобулін G, який проявляється в кінці захворювання. І власне, антитіла запобігають повторному зараженню.

Взагалі, діти досить швидко синтезують антитіла і тому хворіють легше, бо віруси не множаться у великій кількості, діти одужують легше», — пояснив він.

Лікар пояснює, якщо ІФА-діагностика засвідчить високий імуноглобулін М, то це означатиме, що дитина заразна, і має бути ізольована.

«А ті, хто мають високий імуноглобулін G - можуть спокійно ходити в садочок і контактувати з іншими дітьми. Вони, у такому разі, вже дістали так сказати активну вакцинацію через хворобу. Тому це (ІФА-діагностику, - ред.) надважливо робити», — резюмував Гайдук.

unn.com.ua