11 липня на засіданні Кабміну було внесено зміни до постанови КМУ від 08.10.2012 N963 «Про затвердження Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання обʼєму видобутих підземних вод».

Про це повідомив представник кабінету міністрів у Верховній раді Тарас Мельничук.

«Внесено зміни до постанови КМУ від 08.10.2012 N 963 «Про затвердження Порядку державного обліку артезіанських свердловин, облаштування їх засобами вимірювання обʼєму видобутих підземних вод». Виключено невластиву Держгеонадрам функцію щодо визначення підприємств і організацій, повірочні лабораторії яких проводитимуть метрологічну атестацію або повірку засобів вимірювання обсягів видобутку підземних вод. Визначено повноваження Кабінету Міністрів України щодо розроблення Порядку ведення державного реєстру артезіанських свердловин. Окреслено періодичність подання та/або оновлення даних державного реєстру артезіанських свердловин з метою уникнення дублювання таких даних. Визначено єдиний порядок подання даних до державного реєстру артезіанських свердловин, а саме через електронний кабінет надрокористувача, доступ до якого здійснюється на Державному геологічному веб-порталі», - йдеться в повідомленні.

У новій редакції постанови пункт 5 викладено наступним чином: «5. Водокористувачі облаштовують артезіанські свердловини засобами вимірювальної техніки, які відповідають вимогам законодавства про метрологію та метрологічну діяльність».

Додамо, облік видобутку підземних вод ведеться в Україні ще з 2012 року. І норма про встановлення приладу вимірювання кількості видобутої води на свердловину – не нова. Про оплату за воду, видобуту зі свердловини, в документі не йдеться.

Раніше ми повідомляли, що КП «Покровськводоканал» рекомендує власникам свердловин встановити лічильники. В іншому випадку мешканці багатоповерхівок платитимуть за стоки по нормам споживання.