Мій лічильник газу забрали на повірку, як буде відбуватися нарахування? Таке питання часто ставлять споживачі блакитного палива. Тож Донецькоблгаз розповідає про подальші кроки.

На період зняття лічильника газу для проведення періодичної повірки Донецькоблгаз встановлює лічильники з обмінного фонду.

Існує два варіанти нарахувань об'ємів спожитого газу:

▪️ якщо знятий лічильник газу належав газорозподільній компанії: встановлений на його місце лічильник газу з обмінного фонду стає розрахунковим, що оформлюється відповідним актом, та надалі розрахунки зі споживачем здійснюються згідно з його показаннями;

▪️ якщо на період зняття лічильника газу на періодичну повірку неможливо встановити інший, розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного (середньодобового) обсягу споживання природного газу за аналогічний період (опалювальний або міжопалювальний) попереднього року або фактичний період споживання (опалювальний або міжопалювальний), якщо він становить менше шести місяців.

Періодична повірка проводиться для встановлення придатності до застосування лічильників газу. Міжповірочний інтервал для побутового лічильника газу становить 8 років. Він зазначений у паспорті приладу.

Періодична повірка, обслуговування та ремонт лічильників газу здійснюються за рахунок Донецькоблгазу.

Якщо лічильник визнано непридатним, Донецькоблгаз протягом 15 робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двомісячного строку після зняття лічильника газу на періодичну повірку) безкоштовно встановить власний розрахунковий лічильник газу.

У цей же самий строк Донецькоблгаз повертає ваш непридатний лічильник газу та письмово повідомляє вас про результати проведення періодичної повірки і прийняте рішення щодо недоцільності ремонту лічильника газу.

У такому разі побутовий споживач не може відмовитись від встановлення лічильника газу від Оператора ГРМ.