З наближенням холодів гостріше постало питання обігріву своїх осель у разі аварійних вимкнень електропостачання. Про альтернативні джерела тепла та електроенергії дізнавалась знімальна група телекомпанії «Орбіта».

За словами підприємця Олександра Рядського, який спеціалізується на продажі генераторів та котлів, покровчани активно готуються до опалювального сезону та намагаються зробити свої оселі максимально незалежними від централізованого опалення.

«В цьому опалювальному сезоні мають попит твердопаливні котли. Вони бувають довгого горіння та звичайного. Ціна на звичайні твердопаливні котли починається від 17 тисяч гривень, також є котли довгого горіння, вони дорожче - від 39 000 грн», - розповідає фахівець.

Чим вища вартість твердопаливного котла, тим менше він вимагає обслуговування. Велику роль відіграє якість палива. Рекомендується використовувати сухі дрова твердих порід. Вугілля місцевого видобутку в економічному котлі буде горіти 2-3 години, тоді як в котлі довгого горіння – до 15 годин. Що не менш важливо, твердопаливні котли є найменш залежними від електроенергії.

«Твердопаливні котли споживають електроенергію, але небагато, близько 200 ватів. При вимкненні електроенергії, котел переходить на альтернативне джерело живлення й акумулятор продовжує працювати», - додає Олександр Рядський.

У порівнянні з минулим роком інтерес до електрокотлів зменшився через зростання цін на електроенергію. Проте їх все ще придбають як альтернативний спосіб обігріву.

З іншого боку, газові котли знову стають популярними. Ціна на електрокотли стартує від 4 500 гривень, а газові від 15-19 тисяч гривень.

Найбільш популярна модель генераторів - з потужністю 3 кіловати, якої достатньо для роботи основних приладів та освітлення в типовому будинку, коштує від десяти з половиною тисяч гривень.

Детальніше про характеристики обігрівачів - в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Україна та США уклали меморандум щодо зміцнення енергосистеми на 522 млн доларів.