Якщо в найближчі три доби, з 29 по 31 серпня, на одному з енергоблоків ЗАЕС станеться тяжка аварія, то хмара розповсюдження радіації рухатиметься за вітром у бік росії. Відповідний розрахунковий прогноз зробили фахівці Держатомрегулювання України – повідомляє Енергоатом.

Напрямок руху вітру – південно-східний. Отже радіація пошириться на частину Запорізької, Херсонської та Луганської областей, а також повністю накриє Крим, Донецьку область і прилеглі регіони росії: Ростовську область, Краснодарський та Ставропольський край.

«Вчиняючи акти ядерного тероризму, рф наражає на небезпеку щонайменше 15 млн власних громадян», –  зазначають в Енергоатомі.

При радіаційній аварії населенню рекомендується обмежити перебування на відкритій місцевості без гострої потреби та ввести спеціальний режим роботи шкіл і дитячих садків.

До того ж існує необхідність проведення йодної профілактики. Калію йодид приймають одноразово після оповіщення від офіційних органів влади.

Дозування препарату для різних груп населення:

діти до 1 місяця (немовлята й дітки на грудному вигодовуванні) – 16 мг,

діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,

діти від трьох до 12 років – 62,5 мг,

підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, – 125 мг.

Особам віком від 40 років йодид калію не призначають.

Також рекомендовано провести герметизацію приміщень (вікон, дверей), відключити кондиціонери, вентилятори, закрити вентиляційні продухи, димоходи тощо; організувати на входах до приміщень санітарні бар’єри, що включають зняття верхнього одягу та перевзування.

Крім того, на потенційно небезпечних територіях рекомендується вжити заходів з герметизації та упаковки продуктів харчування, води, білизни, документів і цінних речей, обмежити лісокористування та не порушувати заборону на полювання і рибну ловлю в місцевих водоймах.

Для запобігання запиленню на відкритих місцевостях рекомендовано проведення дезактивації територій, а також введення спеціальних обмежень для автотранспорту щодо виїзду на узбіччя, руху по дорогах без жорсткого покриття.