Група Метінвест взяла участь у формуванні Зеленої стратегії України, обговорення якої пройшло 20-21 вересня на Міжнародному форумі сталого розвитку 2023. Про це повідомили на сайті Метінвесту. 

Форум зібрав понад 700 учасників і протягом двох днів учасники обговорювали тему переходу України до екологічно сталої економіки, фінансування відновлення країни після війни та умови для стабільної реабілітації українських міст.

Результатом співпраці стало формування основних засад Зеленої стратегії України на наступні 20 років. Стратегія буде базуватися на принципах сталого розвитку, враховуючи вимоги європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, а також актуальних викликів.

Проте, як зазначив директор Департаменту сталого розвитку та екологічного менеджменту Групи Метінвест Віталій Коваленко, формальне дотримання бізнесом стандартів ESG не гарантує переходу до зеленої економіки.

"Формальне дотримання бізнесом стандартів ESG ще не гарантує переходу до зеленої економіки. Щоб досягти успіху в довгостроковій перспективі, варто орієнтуватися на цінності клієнтів, що постійно змінюються. А для цього потрібні обізнаність та спроможність споживачів сплачувати умовні премії за сталий розвиток, як це відбувається в західних суспільствах, або урядова підтримка через систему мотиваційних, регуляторних та фіскальних інструментів. Саме цим питанням уряд має приділяти увагу на макроекономічному рівні", — констатує Віталій Коваленко. 

Дімітрі Гвіндадзе, керівник відділу кліматичної стратегії та регіонального розвитку Європейського банку реконструкції та розвитку, вказав, що відновлення України стоїть серед ключових пріоритетів банку, як головного інвестора в країну. За його словами, зелена трансформація в Україні має бути втілена на всіх етапах — від виробництва до оподаткування.

Водночас у Міністерстві економіки України наголосили, що план трансформації неможливо реалізувати без консолідації суспільств із громадським сектором і бізнесом.