8 жовтня під головуванням Прем’єр-міністра України відбулось перше засідання Координаційного центру з питань трансформації вугільних регіонів. Участь у заході взяли Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець, представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, народні депутати, очільники обласних державних адміністрацій.

Учасники засідання розглянули питання створення Концепції реформування вугільної галузі та вугільних регіонів України і Національної програми з трансформації вугільних регіонів до 2027 року, обговорили перспективи енергетичного партнерства між Україною та Німеччиною в контексті трансформації вугільних регіонів України.

«Вугільні регіони потребують комплексної програми трансформації. Представлена сьогодні концепція Національної програми базується на економічних потребах України в енергетичній сфері, передбачає розвиток вугільних регіонів та відповідає міжнародним зобов’язанням нашої держави», – підкреслив Олексій Чернишов.

Прем’єр-міністр наголосив, що реформування вугільної галузі визначено Президентом України одним із пріоритетних завдань. На думку Дениса Шмигаля, вже сьогодні необхідно розробити відповідні концепції, стратегії та запустити пілотні проекти для розвитку цієї галузі, адже багато вугільних компаній вичерпують свій ресурс.

«Міжнародні партнери готові підтримувати наші прагнення та ініціативи в справедливій трансформації вугільних регіонів», — зауважив очільник Уряду.

На засіданні Координаційного центру Міністр Олексій Чернишов представив бачення Національної програми трансформації вугільних регіонів України до 2027 року. Концепція містить ключові принципи та компоненти трансформації регіонів, а також шляхи стимулювання інвестицій на вугледобувних територіях.

В. о. Міністра енергетики Ольга Буславець також презентувала Концепцію реформування вугледобувної промисловості та план пріоритетних дій Уряду у вугільній галузі. У ній окреслені основні проблеми вугледобувної промисловості та запропоновані можливі шляхи їх розв’язання.

Прес-служба Міністерства розвитку громад та територій України