Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 2642 щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян. Про це з посиланням на прес-службу Апарату Ради повідомляє 112 Україна.

"Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що такі повідомлення носять комплексний характер, коли одночасно повідомляється про замінування десятків об’єктів. Усе частіше такі повідомлення стосуються закладів освіти, охорони здоров’я, об’єктів, що мають велике значення для функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки й оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та становити загрозу для життя і здоров’я людей. А правоохоронні органи вимушені реагувати на кожне таке повідомлення, задіюючи значну кількість спеціальної техніки та особового складу та відволікаючись від виконання основних службових завдань.

Проектом закону пропонується встановити як обов’язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за вчинення злочину.

Частина друга статті 259 КК України викладається у новій редакції, яка встановлює посилену кримінальну відповідальність за такі діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або об’єкти чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти (у вигляді позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна).

Крім того, дається визначення терміну критично важливі об’єкти інфраструктури. Зокрема, це підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та/або наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки й оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та/або становити загрозу для життя і здоров’я людей.