На Донеччині спостерігається зниження імунітету проти інфекційних хвороб через відмову батьків робити щеплення своїй дитині. Про це повідомила заступниця генерального директора Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Тамара Беломеря.

За її словами, на кінець літа – початок осені статистика щеплень невтішна.

«Дуже повільні темпи імунізації. Протягом тижня проводиться від 100 до 160 щеплень. В області було щеплено лише 1017 дітей, це 46% від наших запланованих обсягів», – констатує Тамара Беломеря. 

Є відставання по плановим щепленням і в Покровській громаді. На початок вересня зроблено близько 50% вакцинацій від запланованих. Близько 20 батьків оформили офіційну відмову від щеплення своїх дітей, переважно через релігійні погляди. З відмовниками проводять роз’яснювальну роботу. 

Медична директорка Покровського ЦПМСД Олена Пономаренко зазначає, що наслідки відмови від щеплень можуть бути непоправними для здоров'я.

«Такі хвороби, як правець, взагалі не лікуються. Для дитини це інвалідність або навіть летальні випадки. Краснуха для дівчат дуже шкідлива: якщо в період вагітності дівчина захворіє краснухою, то вагітність переривається. Поліомієліт – це також або інвалідність, або летальний результат», – підкреслює лікар. 

У цілому  за останні роки колективний імунітет проти інфекційних хвороб в регіоні знизився. При цьому всі необхідні для щеплень препарати є в наявності.

«У нас є вакцини для дітей від кору, краснухи, паротиту, які робляться в 1 рік та в 6 років. Є АКДС: від дифтерії, правця і коклюшу – її ми робимо дітям до півтора року. Є вакцина проти гепатиту, також робимо пробу Манту», – перераховує Олена Пономаренко.

Переселенці, які втратили дані про вакцинацію, згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України, повинні проходити всі необхідні щеплення спочатку, за окремим календарем. Щеплення, проведені в інших областях України, зазвичай відображаються в спільній електронній системі. Однак для батьків, які вакцинували своїх дітей за кордоном, треба передавати інформацію українським медикам самостійно.

Більше інформації про вакцинацію – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що сімейні амбулаторії Покровської ТГ працюють за новим графіком.