У зв’язку з важким становищем ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» керівництво підприємства звернулось по допомогу до Президента України Володимира Зеленського. Відповідний лист опубліковано сьогодні на сайті держпідприємства.

У листі зазначається, що ДП «ВК «Краснолиманська» є єдиним державним вугледобувним підприємством, яке не отримує фінансування від уряду та працює в умовах повної самоокупності. Незважаючи на це, вугільна компанія тривалий час справлялась з труднощами та до грудня 2019 року стабільно виплачувала заробітну плату робітникам, сплачувала податки, збори та обов’язкові платежі.

З листопада 2019 року вугільна компанія вимушено припинила промислову діяльність. Це пов’язано із втратою ринку збуту та відсутністю змоги реалізувати видобуте вугілля. До того ж підприємство так і не отримало кошти від ДП «Держвуглепостач» за поставлене вугілля – майже 90 мільйонів гривень.

Оскільки на держпідприємстві відсутні спеціалізовані склади для зберігання, 10 тисяч тон вугілля зберігається під відкритим небом, а шахтарі вже кілька місяців не отримують заробітну плату. Також підприємство не має змоги сплатити податки та інші обов’язкові платежі.

За час простою з шахти звільнилися 400 осіб, а невдоволення та напруга серед 3000 робітників, що залишилися, зростає щодня. Гірники не мають змоги забезпечувати свої родини.

Для вирішення нагальних проблем керівництво «Краснолиманської» зверталося до міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля, голови Донецької ОДА Павла Кириленка та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Україні Тимофія Милованова, але результатів це не дало.

Звертаючись до Президента України Володимира Зеленського, в.о. генерального директора ВК «Краснолиманська» Володимир Коваленко просить сприяти збуту готової продукції підприємства та поверненню заборгованості від ДП «Вуглепостач».