Як ми писали раніше, шахтарі вугільної компанії «Краснолиманська» вже декілька місяців не отримають заробітну плату. В зв’язку з цим вони неодноразово виходили на акції протесту та вимагали від керівництва пояснення. На сайті ДП «ВК «Краснолиманська» розміщено коментар щодо ситуації на підприємстві станом на сьогоднішній день. Наводимо його повністю:

У Державному секторі вуглевидобутку на сьогоднішній день склалася доволі критична ситуація, яка не оминула і Державне підприємство «Вугільна компанія «Краснолиманська».

Підприємство позбавлено можливості своєчасно здійснювати виплату заробітної плати та інші обов’язкові платежі.

Причинами, що обумовили таку ситуацію, є несвоєчасне виконання договірних зобов’язань контрагентами підприємства, а саме вкрай незадовільні розрахунки за відвантажену вугільну продукцію з їх боку.

Зокрема, на підприємстві обліковується заборгованість з боку державного трейдера ДП «Держвуглепостач» за фактично відвантажене вугілля, складає майже 90 млн. грн., цієї суми цілком вистачило б на погашення заборгованості по заробітній платі.

Підприємством здійснюється претензійна робота, яка на сьогоднішній день не дає очікуваних результатів. На звернення з вимогою про сплату зазначених коштів отримано відповідь про неможливість здійснення такої оплати через заборгованість з боку єдиного державного споживача ПАТ «Центренерго».

Стягнення заборгованості у судовому порядку також не є належним вирішенням даного питання. Наразі ставка судового збору при зверненні до суду складає майже 700 тис. грн. за одну позовну заяву, що є досить значною сумою. Крім того, навіть у разі позитивного судового рішення на користь ДП «ВК «Краснолиманська» підприємство не зможе отримати дані кошти, оскільки в Україні діє мораторій на примусове стягнення заборгованості з вугледобувних підприємств до 2022 року.

Враховуючи повну відсутність державної підтримки та фінансування у вигляді дотацій, кошти від реалізації продукції є основним джерелом для забезпечення виробничої діяльності підприємства.

Таким чином, на підприємстві виникла заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками шахти, яка поставила колектив шахти на межу соціального вибуху. Гірниками вже проводилися акції протесту з перекриттям автомобільних доріг та пікетуванням адміністративних будівель державних підприємств та місцевих органів влади. На жаль, самостійно погасити означену заборгованість підприємство наразі не має можливості.

Дане питання потребує втручання вищих органів виконавчої і законодавчої влади, оскільки на місцевому та обласному рівні вирішити його неможливо.

Указом Президента України від 02.12.2019 р. №874/2019 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 грудня 2019 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки» Кабінету Міністрів України доручено, зокрема, забезпечити вжиття до 1 січня 2020 року вичерпних заходів  щодо погашення заборгованості та виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств державної форми власності, запобігання виникненню такої заборгованості в майбутньому, а також щодо укладання договорів з реалізації та відвантаження вугілля, яке накопичилося на складах таких вугледобувних підприємств. Але, як бачимо, поки що доручення Президента не виконане.

З метою забезпечення конституційних прав працівників підприємства на своєчасну оплату праці та недопущення зростання соціальної напруги в шахтарському колективі підприємство зверталося до Служби безпеки України, Міністерства енергетики та захисту довкілля, а також до Донецької облдержадміністрації.

Неодноразово з приводу ситуації, що склалася, Профспілковий комітет ДП «ВК «Краснолиманська» звертався до Президента, Прем’єр-міністра України та голови Профспілки працівників вугільної промисловості України.

Станом на сьогоднішній день управлінням Донецької обласної державної адміністрації в межах своєї компетенції підготовлено та направлено до Міністерства енергетики та захисту довкілля звернення, щодо термінового вжиття заходів  із забезпечення розрахунків за відвантажену вугільну продукцію.

24 січня в.о. генерального директора Володимир Олександрович Коваленко ДП «ВК «Краснолиманська» разом з представниками трудового колективу та головою профспілкового комітету підприємства Валентином Івановичем Щепотіним виїжджали на зустріч з заступником голови Донецької облдержадміністрації, директором департаменту базових галузей Артемом Вікторовичем Литвиновим, на якій делегація шахти звернулася з повторним проханням вжити заходів щодо виконання Указу Президента України №874/2019 та якомога швидше посприяти вирішенню питання щодо погашення заборгованості за поставлену підприємством вугільну продукцію. Також ініціативна група ДП «ВК «Краснолиманська» довела до відома А.В Литвиненко про те, що у вівторок, 28 січня, об 11 годині, делегація планує зустрітися з керівником Донецької облдержадміністрації Павлом Олександровичем Кириленком.