З початку року благодійна організація Карітас України реалізує новий проєкт, спрямований насамперед на забезпечення мешканців питною водою. Про це йшлося на зустрічі керівників Донеччини з представниками Карітас України, в якій взяли участь заступник голови ДонОВА Олександр Шевченко та заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо – повідомляють у Покровській міській військовій адміністрації.

Як назначив Олександр Шевченко, наразі одним із нагальних питань для громад Покровського району є пошук альтернативних джерел водопостачання, адже через активні бойові дії Карлівське водосховище, яке знаходиться на лінії зіткнення, майже себе вичерпало.

«Кожна громада – індивідуальна, й у кожній свої потреби. Наприклад, Покровська та Мирноградська пішли шляхом очищення шахтних вод, але вони не придатні для питного споживання. У Покровську, починаючи з 2014 року, розвинена мережа свердловин, які облаштовано як на соціально значущих об’єктах громади, так і в багатоквартирних житлових будинках. Водопостачальне комунальне підприємство Новогродівської громади отримало необхідні дозвільні документи на видобування підземних вод. Гірша ситуація із водопостачанням у Селидівській громаді», – зазначив Олександр Шевченко. 

Своєю чергою програмний директор Карітас України Григорій Селещук розповів про новий проєкт «Невідкладне реагування на війну в Україні, зокрема на звільнених територіях», реалізація якого стартувала з початку поточного року. В першу чергу він націлений на вирішення «водного питання», а саме дистрибуцію питної води, встановлення доступу до неї (фільтрувальних станцій, свердловин), видачу гігієнічних наборів, навчання із раціонального використання водних ресурсів та дотримання гігієни. 

«Ми оцінюємо спроможність громад забезпечити функціонування обладнання з очистки води і надалі. Одна справа – встановити фільтрувальні станції. А ось чи є можливість підтримувати та обслуговувати ці об’єкти у подальшому – тут питання. Ми готові допомогти з облаштуванням свердловин, але й повинні бути впевненими, що ці джерела альтернативного водопостачання працюватимуть за підтримки місцевих адміністрацій», – додав Григорій Селещук. 

Під час обговорення питання забезпечення водою мешканців громади заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо зазначила, що облаштування свердловини – це те, що може врятувати громаду.

«У сільських територіях проживає близько 15 тисяч осіб. Коли почалась війна, більша частина підприємців виїхали, магазини зачинились, придбати очищену питну воду було ніде. Тоді постало питання щодо її підвезення. Був розроблений графік, згідно з яким водовоз об’їжджає кожний старостинський округ. Але іноді через погодні умови це важко зробити, а іноді доводиться відміняти рейс з водою зовсім. У 2023 році, зважаючи на ці обставини, ми вирішили облаштовувати свердловини у старостатах. Хотілось би продовжити цю комплексну роботу», – зазначила Наталія Іваньо.

Крім «питного питання», учасники зустрічі обговорили можливість забезпечення мешканців громад будівельними наборами для швидкого відновлення пошкодженого житла після обстрілів, наборами гігієни для людей з інвалідністю та евакуйованих літніх жителів регіону. Окремо присутні обговорили питання внутрішньо переміщених осіб, які виїхали за межі Донеччини. 

Усі потреби представники Карітас України взяли до уваги та запевнили у ретельному їх вивченні та подальшій співпраці.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв про графік централізованої подачі води в Покровській громаді на найближчий тиждень.