Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому внесений Президентом Володимиром Зеленським законопроект № 5300 про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Відповідне рішення підтримало 312 народних депутатів, передає УНН.

«Президент України наполягає на посиленні допомоги малому та середньому бізнесу. З огляду на це, 24 березня було внесено законопроект, яким пропонується фінансова підтримка фізичним особам підприємцям, найманим працівникам, види діяльності яких буде обмежено відповідно до того, що певна територія буде віднесена до «червоної зони» відповідно до постанови КМУ. Законопроектом пропонується державна допомога з двох джерел: це Державний бюджет (гарантована сума у розмірі 8 тис. грн.) і за рахунок місцевих бюджетів виключно у розмірі, який приймається відповідним рішенням місцевих рад, з місцевого бюджету», — сказала заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко, представляючи законопроект у Верховній Раді.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроектом передбачено надання допомоги застрахованим особам, які є найманими працівниками суб’єктів господарювання, зареєстрованих у регіонах, в яких встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, за рахунок коштів державного бюджету у розмірі 8 тис. гривень та за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі, визначеному рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Допомога надаватиметься у разі перебування страхувальника відповідної застрахованої особи на обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій запроваджено додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням COVID-19.

Зазначається, що ухвалення та реалізація положень, передбачених законопроектом, потребуватиме додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів.

При цьому вказується, що загальний обсяг наданої торік одноразової матеріальної допомоги, що виплачувалась у розмірі 8 тис. грн застрахованим особам у зв’язку із втратою частини заробітної плати або доходу через тимчасове зупинення роботи суб’єктів господарювання внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, становив 3,85 млрд гривень, з яких наймані працівники отримали 1,85 млрд грн, фізичні особи - підприємці ‑ 2,0 млрд гривень.