Платформа пам'яті Меморіал започатковує нову традицію та планує до 1 жовтня висадити калинові алеї на території закладів освіти. Таким чином ініціатори хочуть вшанувати пам'ять полеглих Героїв до Дня захисників і захисниць України. Кожен кущ символізуватиме людину, яка віддала своє життя за країну та кожного з нас. Про це повідомила шеф-редакторка платформи пам’яті Меморіал Анастасія Абрамець.

Для реалізації проєкту «Калина пам’яті» команда платформи Меморіал запустила кампанію по збору коштів. Хотіли зібрати 72 тисячі гривень, але вже перевиконали план. Цих грошей має вистачити, аби забезпечити саджанцями та інформаційними таблицями заклади освіти у різних куточках України. Збір триває і нині.

«З Донецької області в нас зареєстрована одна школа. Ми будемо з ними співпрацювати. Це місто Білозерське Покровського району. Через небезпеку там немає очної форми навчання, але дирекція школи готова зібратися спеціально для висадки», – розповіла Анастасія Абрамець.

Кожен заклад отримає кількість саджанців відповідно до числа близьких школі загиблих військових (колишніх учнів, освітян, рідних і близьких вчителів та нинішніх учнів).

«Це має бути певна альтернатива традиційним методам спогаду, коли просто висить табличка. Вони  не суперечать один одному, а доповнюють. Коли діти самостійно висаджують ці кущі, доглядають, згадують тих, хто вже не з нами», – зазначає Анастасія Абрамець.

Подати заявку на участь може кожен державний чи приватний заклад освіти України. Для цього представникам адміністрації достатньо заповнити форму та очікувати на відповідь. Якщо все буде за планом, то 29 вересня учні разом із вчителями висадять калинові алеї на подвір’ях своїх рідних шкіл.

Деталі – в сюжеті ТК «Орбіта».