Кабінет міністрів ухвалив постанову № 341 про державне регулювання цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення. Про це повідомили в Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

У Кабміні уточнили, що держрегулювання буде здійснюватися до закінчення карантину шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їхнього збільшення.

Відповідна постанова стосується тільки роздрібних цін, а зміну оптово-відпускних цін декларувати не потрібно.

Також повідомляється, що суб'єкти господарювання повинні декларувати намір підняти роздрібну ціну на понад 5%.

Згідно з постановою, початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотка їхього підвищення, а саме:

  • у разі підвищення цін на 15% і більше - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10% і більше, але менше 15%, - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 5% і більше, але менше 10%, - застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

У разі коли зростання цін відбулося внаслідок закінчення строку дії знижок, декларувати зміни цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5% і більше, що діяла до запровадження знижки.

До суб'єктів господарювання, які допустять порушення, застосовують адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 закону України «Про ціни і ціноутворення».

Також громадяни (ФОП) і посадові особи суб'єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафів у розмірах, визначених статтею 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (від 5 до 10 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян).

112 Україна