На засіданні Уряду було ухвалено два рішення, які дозволять уникнути дефіциту пального на заправках та максимально стримають зростання його ціни. Про це повідомила перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко в Facebook.

По-перше, було затверджено зміни до формули, за якою рахується максимальна дозволена ціна пального на заправках. Це дозволить мережам АЗС включати в розрахунок додаткові витрати, що виникли після переорієнтації постачання з Білорусі та РФ на західний кордон України (Польщу, Румунію, Угорщину).

Збільшення формули дає економічний стимул мережам завозити більше пального (по формулі, яка була адекватною до війни, зараз везти нафтопродукти мережам не вигідно). Водночас, таке рішення призвело би до зростання ціни, чого Уряд допустити не може, адже пальне є соціально важливим товаром.

Тому було ухвалено ще одне рішення – подано для ухвалення Верховною Радою законопроект, що скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це суттєво зменшує розмір податків, які раніше становили більше половини ціни.

Обидва рішення наберуть чинності одночасно.

«Нову формулу будемо застосовувати, як тільки Верховна Рада проголосує за зниження податків. В результаті мережі завезуть більше пального, а ціна не зросте», повідомила Юлія Свириденко