Учора мережею розповсюдилась інформація про покарання батьків штрафами за перебування дітей на вулиці під час карантину. Як повідомила на своїй сторінці у Facebook начальник відділу ювенальної превенції поліції Донецької області Катерина Шнейдер, ця інформація є неправдивою.

«Інформація щодо покарання батьків адміністративною відповідальністю через перебування дітей на вулиці в період карантину є неправдивою. Але це не означає, що діти, які не пішли до школи, мають проводити вільний час у закладах дозвілля. Бажано проводити час або вдома, або на свіжому повітрі, але уникаючи масового скупчення людей», - написала Катерина Шнейдер.

У поліції змушені констатувати, що наразі інформаційно-аналітичні підрозділи департаменту Кіберполіції фіксують різке збільшення випадків розповсюдження різноманітних чуток та неправдивої інформації у зв’язку із введенням у державі режиму карантину.

Ті, хто розповсюджує фейки в таких умовах, мають на меті поширення паніки та дестабілізацію ситуації.

Фейки, чутки та відверта неправда має різноманітний характер: починаючи від фейку про розпилення вночі дезінфікуючих засобів із гелікоптерів над спальними районами великих міст і завершуючи забороною прогулянок із дітьми вулицями Києва під загрозою адміністративної та кримінальної відповідальності.

Поліція просить громадян критично ставитися до таких чуток та інформувати Департамент кіберполіції про їх поширення за електронною адресою

callcenter@cyberpolice.gov.ua та телефоном - 0442900110

для встановлення джерел їх поширення та притягнення до відповідальності осіб, які поширюють завідомо неправдиву інформацію.

З питань, що стосуються порядку організації карантинних заходів та відповідальності за їх порушення, офіційна інформація буде розповсюджуватися виключно офіційними каналами через Інтернет-портали Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ.