Хто з жінок має стати на військовий облік – роз’яснили в Донецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

«Добровільно на облік можуть стати жінки зі спеціальністю та/або професією, спорідненою з військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку Міноборони України. Жінки, які стоять на військовому обліку, можуть бути призвані до армії або залучені до робіт із забезпечення оборони України лише добровільно», – повідомляють в обласному ТЦК та СП.

При цьому прописано гендерну рівність. Тобто жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками, в однакових умовах приймаються на службу за контрактом, призиваються та проходять службу.

Перелік спеціальностей та професій, які зобов’язують жінок стати на військовий облік:

▪ фізична терапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія та експертиза;

▪ стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;

▪ біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;

▪ професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології.

«Варто додати, що норма про військовий облік жінок-медиків діє з 1992 року. Відповідно до неї, обліку підлягають ті, хто відповідає віковим (до 60 років) та медичним критеріям проходження служби (визначаються військово-лікарською комісією)», – зазначають у ТЦК та СП.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію.