У рамках Програми поводження з котами та собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Покровську на 2021-2025 роки заплановано побудувати притулок на 100 тварин. Частину коштів виділяє область: 200 тисяч на розробку проєкту та 1,7 млн гривень на стерилізаційний пункт. Інші витрати бере на себе місто.

Як повідомляє прес-служба Покровської міськради, 5 березня заступник міського голови Сергій Федоров провів засідання з розгляду пропозицій громадськості до проєкту містобудівної документації. Присутнім був представлений детальний план території земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель та споруд притулку для тимчасового утримання тварин в районі газопостачальної станції у м. Покровськ Донецької області.

Під будівлю буде відведено 2 га землі, але поки що планується зайняти 1 га. На території розташують готель, вольєри та стерилізаційний пункт. Умови для утримання будуть комфортні: в будівлі заплановані водопостачання та водовідведення, і навіть підлога з підігрівом.

Передбачається, що тварин будуть відловлювати, стерилізувати та знаходити для них господарів. Прийнято рішення не випускати собак назад в місто, адже агресію не можна прибрати стерилізацією. Як зазначив Сергій Федоров, стерилізовані та проліковані тварини користуються великим попитом, особливо серед фермерських хазяйств.

Послуги відлову та стерилізації Покровськ буде надавати і ближнім містам на комерційній основі. Під дію Програми також підпадають домашні тварини, які мають власників.

Присутні одноголосно підтримали будівництво притулку. Адже неналежний догляд за домашніми тваринами, викидання їх на вулиці Покровська провокує стрімке їх розмноження, що призводить до загибелі тварин, захворювань, у тому числі небезпечними інфекційними хворобами, каліцтва у дорожньо-транспортних пригодах, потрапляння у місця, з яких неможливо вибратись. Неконтрольована кількість безпритульних тварин призводить до погіршення епідеміологічної та епізоотичної ситуації у місті, байдужого, негативного, жорстокого ставлення до тварин, а зрештою й до людей, і таким чином, викликає соціальну напруженість у суспільстві.