Ласточкине, Степове, Сєверне, Бердичі – всі ці села, назви яких звучать у зведеннях з фронту, належать до Очеретинської громади. З 37 населених пунктів тільки в двох є електропостачання, 10 окуповані. І всі вони поблизу Авдіївки. Про будні прифронтових сіл та селищ розповів начальник Очеретинської селищної військової адміністрації Микола Коваленко.

«У Сєверному на сьогодні немає людей, звідтіля всі виїхали, і в Степовому також. У Бердичах люди ще залишаються і в Орлівці. Навіть у Ласточкиному ще родина живе, яка категорично відмовляється виїжджати. І донька до нас зверталася, ми до них приїжджали, поліцейський екіпаж умовляв виїхати, але вони поки що відмовились», – зазначив Микола Коваленко.

Усі населенні пункти Очеретинської громади під постійним вогнем. Деякі ворог цілеспрямовано руйнує керованими авіабомбами. У громаді об’явлена примусова евакуація. Зараз там залишається двоє дітей, 50 вже вивезено.

«На сьогодні в нас у громаді залишається 1700 людей. В основному в Желанному, Новоселівці, ну і в самому Очеретиному ще на сьогодні майже 500 людей залишається. Дітей немає, а дорослі є. Із сервісів працює декілька магазинів – якщо я не помиляюся, приблизно п'ять або шість, ну, і гуманітарна допомога. Плюс наші лікарі ще працюють, три лікарі так і залишаються, медичні сестри – вони виїжджають на територію громади, приймають у Желанному – ми зробили там, так би мовити, переносну амбулаторію», – розповів Микола Коваленко.

Стаціонарна амбулаторія, а також усі школи, дитячі садки, будинки культури та клуби зруйновані ворогом в кожному з 37 населених пунктів громади.

«Ті населені пункти, які були навколо Авдіївки, потерпали так само, як і Авдіївка. Ті, що були віддалені від Авдіївки, стають такі ж самі, як і вона. Це й саме Очеретине також», – каже Микола Коваленко.

В одному із сіл раз на тиждень дають воду зі свердловин за допомогою генераторів – в інших вода тільки з криниць.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що мирноградський волонтер Іван Суботін евакуював родину з прифронтового Очеретиного.