Основні факти

Грип - це гостра вірусна інфекція, що легко поширюється в громаді.

Грип викликає щорічні сезоні епідемії, пік яких в районах з помірним кліматом припадає на зиму.

Грип викликає тяжкі хвороби та призводить до летальних випадків в групах населення підвищеного ризику.

Щеплення - це найефективніший шлях профілактики інфекції.

Загальна інформація

Існує три типи сезонного грипу - A, B та C.

Віруси грипу типу A поділяються на підтипи в залежності від різних видів та комбінації поверхневих білків вірусу. Серед багатьох підтипів вірусів грипу A в даний час серед людей циркулюють підтипи грипу A (H1/N1) и A (H3/N2). Віруси грипу циркулюють у всіх частинах світу.

Випадки захворювання на грип типу C виникають набагато рідше ніж захворювання на грип типу A чи B. Через це вакцини проти сезонного грипу містять лише віруси грипу A та B.

Прояви грипу

Для сезонного грипу характерні раптова поява гарячки, кашель (як правило сухий), головний біль, біль у суглобах та м'язах, сильне нездужання (погане самопочуття), біль в горлі та нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без будь-якої медичної допомоги. Але грип може призводити до розвитку тяжких ускладнень чи смерті у людей з груп підвищеного ризику. Час між інфікуванням та захворюванням, відомий як інкубаційний період, триває близько двох днів.

Хто піддається найбільшому ризику

Щорічні епідемії грипу можуть серйозно впливати на всі вікові групи, але найбільшому ризику розвитку ускладнень піддаються діти віком до двох років, дорослі віком від 65 років, люди будь-якого віку з певними хворобами (хронічні хвороби серця, легень, нирок, крові та хвороби обміну речовин (наприклад, діабет) чи з ослабленою імунною системою.

Передача інфекції

Сезонний грип передається легко та може швидко поширюватися в школах, будинках для людей літнього віку та інвалідів, на підприємствах та в містах. Коли інфікована людина кашляє, маленькі краплі, що містять віруси грипу, потрапляють у повітря. Їх може вдихнути інша людина й зазнає впливу вірусу. Вірус може також поширюватися через руки, що інфіковані вірусом. Для попередження його поширення люди під час кашлю повинні прикривати рота та носа хусткою та регулярно мити руки.

Профілактика

Найефективнішим шляхом профілактики хвороби та її тяжких наслідків є щеплення. Більше 60 років використовуються безпечні та ефективні вакцини. Серед здорових дорослих людей вакцина може попередити захворювання на грип на 70-90%. Серед людей похилого віку вакцина зменшує кількість тяжкого перебігу грипу та ускладнень на 60% та летальних випадків на 80%.

Щеплення особливо важливі для людей з груп підвищеного розвитку серйозних ускладнень грипу, а також для людей, що мешкають разом з людьми з груп підвищеного ризику чи здійснюють догляд за ними.

ВООЗ рекомендує щорічні щеплення

  • мешканцям інтернатів для людей літнього віку та будинків інвалідів
  • людям похилого віку
  • людям з хронічними хворобами
  • іншим групам: вагітні, працівники охорони здоров'я; люди, що займають відповідальні посади; діти віком від шести місяців до двох років.

Щеплення проти грипу найбільш ефективне в тих випадках, коли віруси, що поширені в громаді, в значній мірі співпадають з вірусами вакцини.

Поради здоровим

  • Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.
  • Запобігати тісному контакту з хворими, у яких нежить, кашель, гарячка тощо.
  • Обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.
  • Регулярно провітрювати помешкання, спати з відкритою кватиркою, уникати протягів.
  • Тепло вдягатися.
  • Кожні 2-3 години мити руки з милом.
  • Використовувати одноразові рушники.
  • Кожні 3-4 години промивати порожнину носа та рота, використовуючи сольовий розчин.
  • Змазувати слизову носа оксоліновою маззю перед виходом із приміщення.

За інформацією ЦПМСД