За сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» у співпраці з проєктом «Нова енергія – нові можливості для сталого розвитку Донбасу», що фінансується урядом Німеччини, та проєктом ЄС FORBIZ|EU4Business - «Створення кращого бізнес-середовища» 19-21 cічня відбулися робочі засідання представників вугільних міст.

Участь у розробці Стратегії трансформації вугільних міст Платформи сталого розвитку в Донецькій області беруть сім міст: Вугледар, Добропілля, Мирноград, Новогродівка, Покровськ, Селидовe, Торецьк.

Участь в обговореннях взяли представники міжнародних проєктів, Донецької облдержадміністрації, місцевої влади, бізнесу, громадських організацій та профспілок Вугледара, Добропілля, Мирнограда, Новогродівки, Покровська, Селидовa, Торецька. До діалогу долучились науковці Національної академії наук України.

Учасники зустрічей обговорили, як можна змінити економіку цих міст та які кроки для цього потрібно втілити. Зокрема, як залучати інвестиції, розвивати малий та середній бізнес, змінити структуру економіки, розвивати людський потенціал та впроваджувати альтернативну енергетику.

«У більшості міст є громадські організації, які надають освітні чи інформаційні послуги. Є люди, які готові працювати – як місцеві фахівці, так і переселенці, молодь. Цю перевагу треба використовувати. Є вільні земельні ділянки для оренди, промислові майданчики, які не функціонують. Є заклади освіти – професійно-технічної, вищої, які можуть допомогти з опануванням нових професій. Наявна добре розвинена логістична мережа - дороги, залізниця. Є великі площі земель сільгосппризначення, тож можна розвивати тепличне господарство, підземні сховища можна використати під вирощування грибів. Також можна розвивати вітрову та сонячну енергетику. Це сильні сторони, які кожна громада може використати на свою користь для трансформації», - сказала консультантка Проєкту USAID Наталія Бойко.

Слабка сторона вугільних міст - монопрофільність громад. Це залежність бюджету громади від роботи шахти, втрата ринків збуту, зменшення платежів до бюджету, перебої з водою. Громади не мають відкритих реєстрів земельних ділянок, відсутність інновацій, інвестицій, відтік молоді та кваліфікованих кадрів. Спостерігається низький рівень співпраці бізнесу, неактивний діалог влади та бізнесу. Проблеми ускладнюються не розмінованими територіями, близькістю до воєнних дій.

Учасники обговорювали потребу в нових знаннях та навичках, важливість підтримки держави та донорів для розбудови інфраструктури, екологічної безпеки, створення умов розвитку та самозайнятості молоді, бізнесу, залучення інвестицій та відкриття нових виробництв.

Для покращення ринку праці та перекваліфікації учасники зустрічей пропонували впроваджувати дуальну освіту, поєднувати бізнес та освіту, пропонувати онлайн та офлайн-навчання для жителів, залучати людей до активного суспільного життя у громадах.

Наступним етапом стане формування спільного плану дій для семи вугільних міст Донецької області у питаннях розробки стратегії трансформації.

Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.