У Краматорську пройшла спільна пресконференція голови Донецької облдержадміністрації Павла Кириленка та командування Об'єднаних сил з питань розведення сил та засобів та створення зон безпеки на лінії розмежування. Основною темою пресконференції стала реалізація процесу розведення військ у районі «Богданівка – Петрівське» та гарантії безпеки цивільного населення, яке проживає поблизу лінії розмежування.

Командувач Об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко повідомив журналістам, що механізм розведення військ вже відпрацьовано у Станиці Луганській та Золотому на Луганщині, дзеркальне розведення відбувається у рамках Мінських домовленостей, затверджених у лютому 2015 року.

«Розведення військ – це не відступ української армії. Особливо, як пишуть у ЗМІ, по всій лінії фронту. Наразі мова йде про розведення військ на ділянках загальною протяжністю 3 км тоді, як загальна протяжність лінії розмежування станом на сьогодні сягає близько 410 км. До того ж, розведення відбувається дзеркально з ворожою стороною. Крім того, як заявляв Президент України Володимир Зеленський, розведення сил і засобів на вказаних ділянках є умовою для проведення зустрічі у Нормандському форматі. Це надасть можливість надалі просуватися у питанні встановлення миру в Україні, повернення наших територій та закінчення війни», - заявив Володимир Кравченко.

За словами Командувача ООС, процес розведення військ на окремих ділянках лінії бойового зіткнення має на меті передусім запобігти загрозам для мирного населення, яке проживає у прифронтовій зоні, а також зберегти життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України. Так, після відведення військ з обох боків створиться район безпеки. Війська будуть відведені не менше, ніж на 1 км з двох сторін, що значно зменшить можливість ведення прицільного вогню зі стрілецької зброї. Саме це має убезпечити місцеве населення від ворожих обстрілів.

Очільник області наголосив, що розведення сил - рішення, ухвалене президентом України на основі міжнародних зобов’язань, які раніше взяла на себе Україна.

За словами Павла Кириленка, Донецька обласна державна адміністрація виконає свою частину роботи в рамках загального державного плану з досягнення миру. Обласна влада продовжує надавати допомогу цивільному населенню, забезпечує нормальне функціонування населених пунктів.

«Людей напризволяще ніхто не прокине, вони так само відчуватимуть на собі турботу української держави, як і інші населені пункти, які не увійдуть у так звану зону розведення. Ми тісно співпрацюємо з військовим керівництвом, і в разі необхідності спільно вирішуємо проблеми, що виникають. Ми повністю довіряємо керівництву ООС, впевнені у його здатності реагувати на можливе змінення оперативної обстановки. Запевняю вас і все українське суспільство: у нас усе під контролем – як у військовому плані, так і у питаннях захисту мирного населення», - підкреслив Павло Кириленко.

Під час пресконференції представники ЗМІ мали можливість отримати відповіді на найбільш актуальні запитання та пояснення щодо механізмів роботи української влади на лінії розмежування.

dn.gov.ua