17 травня відзначався Всесвітній День боротьби з гіпертонічною хворобою.

Гіпертонічна хвороба (ГХ) – це захворювання, основними симптомами якого є підвищений артеріальний тиск, що порушує тонус судин. Гіпертонію називають «хворобою осені життя», хоча в останні десятиліття вона значно помолодшала. В однаковій мірі хворіють як чоловіки, так і жінки.

Гострі інфаркти міокарду та інсульти – є причиною майже 70% усіх випадків смертей у світі. Семеро із десяти людей помирають з причини закупорки судин серця чи мозку. Причина цьому – перепади артеріального тиску. Щороку такий тихий вбивця забирає мільйони життів у світі.

Серцево-судинні захворювання – це всесвітні лідери серед хвороб. Гіпертонічна хвороба є причиною гострого інфаркту міокарду та інсульту, а визиваються вони перепадом тиску та можуть стати причиною смерті в 78% випадків. Підвищений артеріальний тиск веде до перевантаження серцевого м’язу в 10-20 разів.

За підсумками 2019 року в нашому місті від серцево-судинних хвороб померла 731 людина, серед них на обліку з гіпертонічною хворобою було 665 чоловік, а це майже 90%. Від гострого інфаркту міокарду померло 48 чоловік, від інсульту - 67 чоловік.

Особливо турбує той факт, що 67% людей навіть не підозрює про наявність у них гіпертонічної хвороби. Більшість ігнорують щорічні профілактичні огляди, лікаря вчасно не відвідують, займаються самолікуванням, а це може привести до передчасної смерті.

Симптоми гіпертонічної хвороби

Це – головний біль, прискорене серцебиття, мушки перед очима, людина роздратована, нечітке бачення очами, пітливість, безсоння, набряки обличчя, мерзнуть пальці, стрибає тиск. Якщо хоч один з цих симптомів є в наявності - людина повинна замислитися, а якщо два – треба звернутись до лікаря.

При обстеженні такого хворого виявляють шум в серці, зміну ритму його роботи, розширення межі серця вліво. А якщо хворий і далі не буде лікуватися, приєднується серцева недостатність і він може померти протягом 5 років.

Як повинні вести себе хворі

  • відмовитися від паління та алкоголю;
  • особливо треба бути насторожі людям, у сім’ї яких хворіли на гіпертонію близькі люди та звернутися до лікаря;
  • почати правильно харчуватися, зменшити вживання солі (вчені встановили, що це веде до зниження ризику захворювань на серцево-судинні хвороби до 26%);
  • зменшити нервозність, дотримуватися спокою вдома та на роботі;
  • не перевантажувати себе тяжкою роботою;
  • регулярно приймати ліки, які призначив лікар, та щодня вимірювати тиск.

Одним із тяжких ускладнень ГХ є гіпертонічний криз. При різкому підйомі артеріального тиску хворому стає зле: нудота, блювота, пітливість, зниження гостроти зору. Цей період може продовжуватися від декількох хвилин до декількох годин. Такі кризи бувають на ранніх стадіях ГХ, у жінок у клімактеричному періоді, після емоційних напружень, при зміні погоди.

Нараховують три ступені ГХ у залежності від підвищення артеріального тиску, частоти підйому, терміну продовження та самопочуття хворого. Необхідно починати лікуватися вже з першого ступеню, бо хвороба піде далі та може привести до тяжких наслідків. ГХ у старих людей має свої особливості: верхній рівень тиску дорівнює 160-180 мм.рт.ст., а нижній не змінюється - це вже є наслідками слабкості серцево-судинної системи.

Лікування комплексне з урахуванням ступеню та ускладнень захворювання. В одних випадках це тільки гіпотензивні ліки, в інших – додають заспокійливі та сечогінні препарати. Лікар може об’єднати декілька препаратів з різними механізмами дії. А хворому потрібно тільки дотримуватись всіх призначень лікаря.

Профілактика гіпертонічної хвороби

Це здоровий спосіб життя: не палити, не зловживати алкоголем, раціонально харчуватися, зменшити вживання солі, більше бувати на свіжому повітрі, дозовані навантаження не тільки у час захворювання, але й протягом усього життя.

Люди, у сім’ях яких хтось з рідних хворів на ГХ, входять до групи ризику. Їм особливо треба додержуватися правильного харчування, не нервувати, вести спокійний спосіб життя. Їм не можна тяжко працювати, підіймати важкі речі. Це дозволить відтермінувати захворювання та запобігти наслідкам.

Регулярно відвідуйте сімейного лікаря з метою профілактичного огляду та будьте здорові!

За інформацією Покровського ЦПМСД