Верховна Рада погодила призначення в. о. голови Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової генеральним прокурором. За проголосували 269 нардепів., інформує 112 Україна.

"Надати згоду на призначення президентом України Венедіктової Ірини Валентинівни на посаду генерального генпрокурора", - йдеться в тексті постанови.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Венедіктова - перша жінка-генпрокурор в незалежній Україні.

"Вношу пропозицію щодо надання згоди ВРУ на призначення Венедіктової Ірини Валентинівни на посаду генпрокурора України. Переконаний, що передусім фахові та моральні якості запропонованого мною кандидата дадуть змогу забезпечити стабільну і злагоджену роботу органів прокуратури, викорінення корупції у цій системі та ефективне розслідування наприкінці гучних кримінальних справ... Мені здається, що в історію України вона ввійде як фахова і результативна людина", - сказав Зеленський.

Зауважимо, відповідно до ст. 40 закону "Про прокуратуру", генпрокурора призначає президент України за згодою Верховної Ради.

Ірина Венедиктова в серпні-грудні 2019 року очолювала Комітет Верховної Ради з питань правової політики. 28 грудня стала в. о. голови ДБР.