Гемодіаліз - процедура очищення крові за допомогою апарату «штучна нирка», є одним з поширених методів терапії термінальної стадії хронічної ниркової недостатності.

За допомогою цієї процедури кров пацієнта очищується від азотистих шлаків, які, накопичуючись в організмі, викликають диспепсію, нервові та дихальні розлади, свербіж шкіри та інше. Також штучна нирка видаляє зайву рідину з організму та коригує електролітні зміни.

До початку повномасштабного вторгнення цієї процедури потребували близько двохсот мешканців Донецької області. Пройти гемодіаліз можна було в Краматорську, Великій Новосілці, Бахмуті та Мирнограді. Зараз залишився тільки Краматорськ.

Багатьох людей з потребою в гемодіалізі з початком війни евакуювали до більш безпечних районів країни. Частина з них вже повернулась до домівок. Частина так і залишилась в Хмельницькому, бо в прямому сенсі прив’язана до апаратів.

Аби жити повноцінним життям, процедуру гемодіалізу треба проходити тричі на тиждень.

Де проходять процедуру очищення крові ті, хто зараз мешкає в наближених до фронту населених пунктах – дізнаєтесь з сюжету телекомпанії «Орбіта».