1 липня Європейська комісія ухвалила рішення, що дозволяє державам-членам тимчасово звільняти від митних зборів і ПДВ імпорт з третіх країн продуктів харчування, ковдр, наметів, електричних генераторів та іншого рятувального обладнання, призначеного для українців, які постраждали від війни. Цей захід, про який клопотали держави-члени, буде застосовуватися ретроактивно - починаючи з 24 лютого 2022 року, і діятиме до 31 грудня 2022 року.

За оцінками, у зв'язку з неспровокованим і невиправданим вторгненням Росії в Україну, понад 14 мільйонів людей, або 30% населення України, були переміщені. Понад 6,2 мільйона українців приїхали до ЄС, і майже 8 мільйонів були змушені покинути свої домівки, але залишилися в Україні. Це спричиняє потужний тиск на держави-члени, які мусять надавати гуманітарну допомогу великій кількості осіб, що рятуються від війни, а також підтримувати внутрішньо переміщених українців, котрі перебувають під загрозою голоду і хвороб.

Звільнення від мита і ПДВ застосовується до товарів, що імпортуються:

  • Державними організаціями (державними органами та установами, що регулюються публічним правом, зокрема лікарнями, урядовими організаціями, регіональними урядами, комунами/містами тощо)
  • Благодійними або доброчинними організаціями, зареєстрованими компетентними органами держав-членів.

Це рішення доповнює ухвалені в квітні нові правила щодо ПДВ, які дозволяють державам-членам поширити це звільнення на внутрішні поставки товарів і послуг, включно з пожертвами, в інтересах жертв катастроф.