Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10208. Тепер українці, які через війну втратили житло, зможуть використати сертифікат єВідновлення для купівлі домівки за програмою єОселя. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Наприклад, ви отримали житловий сертифікат єВідновлення за знищене житло на 2 мільйони гривень. Однак квартира, яку хочете придбати, дорожча і коштує 3 мільйони. Раніше в такому разі потрібно було відразу доплатити з власних коштів або вибрати дешевше житло. Тепер можна частину суми угоди покрити сертифікатом єВідновлення, а на решту взяти кредит за державною програмою єОселя», - написав міністр.

Кредитна ставка для військових-контрактників, силовиків, учителів, медиків та науковців становить 3%, для учасників бойових дій, ветеранів, переселенців та всіх, хто не має власного житла - 7%.

«Якщо у вас через війну зруйновано житло, подавайтеся на єВідновлення через Дію. Залишайте в застосунку заявку, щоб зафіксувати пошкодження й отримати сертифікат на нове. На іпотеку на житло також подавайтеся через Дію. Це швидко, зручно і людяно», - закликає Михайло Федоров.

Понад 800 українських родин вже придбали нові оселі на заміну втрачених через агресію росії саме завдяки житловим сертифікатам.

Більшість угод – 92%, стосуються придбання житла на вторинному ринку. Йдеться як про квартири, так і про приватні будинки. Загальна сума використаних сертифікатів – 1,8 млрд гривень. Загалом же, станом на цей день було сформовано 3368 житлових сертифікатів на суму в 6 млрд гривень.