Свій перший брифінг провів новопризначений начальник Донецької обласної військової адміністрації. Вадим Філашкін зазначив: першочерговим завданням для керівництва області залишається забезпечення сталого енерго- та водопостачання й підтримка критичної інфраструктури. Поступово продовжуватиметься в регіоні й ремонт найважливіших транспортних шляхів, там де це можливо і безпекова ситуація дозволяє.

Допомога армії та посилення оборони - нині пріоритетне завдання. 41 мільйон гривень з обласного бюджету виділили на підтримку Сил оборони минулого року.

Продовжує працювати в області й програма «єВідновлення». Чимало осель постраждало від ворожих атак і люди розраховують на компенсації.

За останні дні значно збільшилась кількість обстрілів. Найбільше дістається Красногорівці, Гродівці, Курахівській громаді та Авдіївці. На останню лише за перші два тижні року ворог скинув близько 250 авіабомб. Тому ще одним завданням є евакуація цивільного населення. Від початку повномасштабного вторгнення вже понад 1 млн 350 тисяч мешканців переїхали з Донеччини до інших регіонів. Але люди ще залишаються в населених пунктах, де до бойових позицій - лічені кілометри.

«Люди до останнього знаходяться там, і, на жаль, є категорія людей, які залишились на лінії фронту, не хочуть виїжджати, виправдовуючись тим, що це наші будівлі, ми тут виросли. Евакуація потрібна для того, щоб люди почувалися в безпеці, а військові займалися своєю справою, а не евакуйовували людей з найгарячіших точок, коли повинні вести бойові дії», - зазначив Вадим Філашкін.

Для підтримки переселенців з Донеччини працює 71 гуманітарний хаб у різних областях країни. Протягом останніх місяців вдалося перевезти майже всіх маленьких мешканців Марʼїнської громади, Очеретиного та Вугледару.

Про що ще розповідав Вадим Філашкін – дізнаєтесь із сюжету телекомпанії «Орбіта».