Через повномасштабне вторгнення Росії до України ціни на продукти серйозно зросли. Зокрема, гречка може ще більше здорожчати.

Уряд закликає фермерів сіяти ті культури, які необхідні для українських споживачів. Про це йдеться у сюжеті програми "Сніданок з 1+1".

«Наразі більше попиту на гречку, кукурудзу, сою, тому що ці культури мають внутрішній високий попит», - зазначила Олена Костенко, заступниця директора з питань селекції інституту землеробства.

Але з гречкою виявилося не все так просто. Україна наполовину залежна від імпорту такої соціальної крупи і що гірше - від Росії. Щороку українці споживають 10 тисяч тонн гречки. Самі вирощуємо половину, решта - це крупа російського походження.

Сергій Громовий, директор Міжнародної асоціації гречки пояснює, що через експансію нашим фермерам стало невигідно сіяти гречку.

«Сьогодні Росія фактично закрита для постачання гречки - ми почали відчувати великий дефіцит на нашому ринку, як посівного матеріалу, так і звичайної гречки. І це призведе до різкого здорожчання. Ми прогнозуємо, що вона коштуватиме на менше 80-90 гривень, в залежності від регіону», - зазначив він.

Однак до України з Канади їде сто сорок тонн гречаного насіння. Ним можуть скористатися фермери на деокупованих територіях, які не встигли посіяти ранні культури.