Європейський інвестиційний банк готовий підтримати трансформацію вугільних регіонів в Україні.

Про це вчора під час обговорення з заступниками Міністра розвитку громад та територій Іваном Лукерею та Ігорем Корховим повідомив голова Представництва EIB в Україні Жан-Ерік де Загон.

В Україні існує 33 державних шахти, 29 з них збиткові. Вони знаходяться у 5 областях – Волинській, Дніпропетровській, Львівській, Луганській, Донецькій. Це 70 населених пунктів та 10-12 міських громад.

«Справедлива трансформація вугільних регіонів пов’язана з двома головними викликами. Після поступового закриття збиткових шахт маємо працевлаштувати людей та замістити надходження у місцеві бюджети завдяки новим економічним проєктам», – наголосив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

Він окреслив основні напрями, по яким Мінрегіон бачить потенціал розвитку структурних проєктів та співпрацю з Європейським інвестиційним банком:

1. Створення умов для інвестиційного розвитку – індустріальні парки, промислові майданчики, будівництво транспортної інфраструктури, підсилюючих електростанцій, складських приміщень.

2. Перехід на альтернативні джерела енергії та підвищення рівня енергоефективності у житлово-комунальній сфері – модернізація системи централізованого теплопостачання мономіст, перехід на альтернативні джерела енергії у комунальній сфері, збільшення використання скидного тепла промисловості у системах центрального теплопостачання.

3. Створення точок економічного зростання з урахуванням наявного економічного та людського потенціалу для диверсифікації економіки вугільних міст – ревіталізація шахт (створення музеїв української промисловості, центрів креативної економіки у великих містах та стимулювання інноваційних підприємств, пілотні проєкти для диверсифікації економіки мономіст (теплиці).

4. Перепрофілювання закладів професійно-технічної освіти – обладнання та навчальні програми, які відповідають вимогам ринку праці.

5. Покращення умов проживання та сприяння розвитку соціальної інфраструктури вугільних міст – будівництво та реконструкція водопроводів та систем знезалізнення та очистки води, створення місць культурного відпочинку, дозвілля, заняття спортом та інших громадських просторів.