З настанням літа пандемія коронавірусу піде на спад. Таку думку висловив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв’ю Обозревателю.

На питання журналіста «Яким буде літо? Видихнемо?» Ляшко відповів: «Особисто я думаю, що видихнемо».

Далі він детальніше розповів про прогнози на літо та про подальшу циркуляцію коронавірусу.

«Є різні прогнози. Але прогноз під нову інфекцію – справа невдячна. Можна прогнозувати вже досліджену інфекційну хворобу і збудник. Наприклад, кір. Кожні 5 років – циклічність зростає, а кожні 10 років дуже сильно зростає. Тут прогнозувати можна без помилок», - пояснив санлікар.

У випадку з коронавірусом ніхто не володіє ситуацією, як вірус себе поведе. Прогнозів – велика кількість, але вони не збулись у жодній країні світу, починаючи з Китаю.

«Проте я, як експерт, думаю, що це буде циклічне захворювання, як і інші ГРВІ. Епідсезон для нього з жовтня до травня, тобто з осені до весни. Маю надію, що з часом вірус буде слабшати. Два його попередники реалізували свій пандемічний потенціал і послабшали набагато раніше, навіть не дійшовши до Європи. Цей дійшов і навіть викликав світову пандемію. Він може слабшати, але так само може стати агресивнішим. Це питання мутації вірусу. Наперед передбачити неможливо», - розповів Віктор Ляшко.