«Цей день настав. Тестування завершено. Дякуємо усім за терпіння, витримку і розуміння», - йдеться у повідомленні надзвичайників.

Сьогодні ДСНС успішно завершило тестування сучасної системи інформування населення Cell Broadcast. Така система - це світовий досвід інформування населення про загрози для їхнього життя.

Процес тестування, який розпочався 7 вересня, викликав ряд незручностей і обріс мемами, але величезна кількість технічних рішень і питань, які потрібно було вирішити вимагала певного часу для тестування.

Минулого року впровадження цієї системи спеціалісти оцінили в декілька мільйонів доларів і майже рік часу на всі роботи, але завдяки спільним зусиллям мобільних операторів, Української асоціації операторів зв’язку «Телас», виробників мобільних телефонів та смартфонів, вендорів обладнання мобільного зв’язку, світових постачальників програмного забезпечення для смартфонів, завдяки підтримці Міністерства внутрішніх справ, Міністерства цифрової трансформації, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та багатьом нашим партнерам для країни цей проєкт реалізовано на безкоштовній основі.

Надалі ця система перейде в дослідну експлуатацію і буде використовуватись для надсилання реальних сигналів про загрози для українців. Надзвичайники ж у взаємодії з виробниками мобільних телефонів працюють над підвищенням охоплення абонентів та розширенням кількості пристроїв, які можуть отримувати сповіщення.