У Добропільському відділенні профілактики та лікування ВІЛ-інфекції зараз перебувають на обліку 1200 осіб, і з кожним тижнем виявляється все більше нових випадків інфікування. Про це розповіла старша медсестра відділення профілактики та лікування ВІЛ-інфекції Людмила Штих.

«У 2024 році ми бачимо просто сплеск. За останні два тижні 7 осіб ВІЛ-інфіковані. Минулого місяця було 10», – каже Людмила Штих.

Лікарі зазначають: якщо на початку епідемії головним шляхом зараження був парентеральний, тобто через ін’єкції, то на сьогодні 75 відсотків інфікування відбувається статевим шляхом.

Виявляючи нового хворого, медики встановлюють коло контактних осіб. Але не всі готові обстежуватись, навіть розуміючи, що мали статеві відносини з ВІЛ-позитивною людиною.

«Якщо людина сказала, що не хоче обстежуватися, ми, згідно з законом, не маємо права її примусити. Тому часто стикаємося з тим, що у відділення потрапляють люди з запущеною стадією ВІЛ-інфекції, коли розвиваються тяжкі форми туберкульозу, токсоплазмозу, менінгітів. За цей час інфікований може заразити дуже велику кількість людей», – розповіла Людмила Штих.

За словами лікарів, єдиний спосіб жити з ВІЛ – це антиретровірусна терапія, яку зараз безкоштовно отримують хворі. Цими препаратами відділення забезпечене в повному обсязі.

Євген офіційно хворіє з 2009 року, каже, що заразився статевим шляхом. До терапії чоловік ставиться серйозно.

«Намагаюся не пропускати. Знаю людей, які не приймають ліки, і вони довго не живуть. Але знаю і тих, хто по 20 років хворіє – і все нормально», – каже Євген.

У Андрія запущену стадію ВІЛ виявили в 2017 році, коли він потрапив у лікарню з запаленням легень. Каже, здоров’я тоді стрімко погіршилося.

«Завдяки терапії я і протримався ці 6 років. Приймаю з самого початку, як і належить, відхилень ніколи не було», – зазначає Андрій.

Останні кілька років безкоштовну терапію отримують і дискордантні пари, тобто ті, в яких тільки один з партнерів ВІЛ-позитивний.

«Для таких партнерів, а також для інших груп: чоловіків, що мають секс з чоловіками, людей, які мають багато сексуальних контактів, зокрема незахищених – є профілактичне лікування.  Видається також антиретровірусна терапія в скороченому вигляді. Ці препарати блокують вірус, він не може потрапити в імунну клітину і не може розвитися захворювання ВІЛ-інфекцією», – каже Людмила Штих.

Лікарі кажуть: при тому, що статеві контакти – найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу, про профілактику знають всі дорослі, а з підлітками треба не соромитись розмовляти на цю тему.

«Мати єдину кохану людину, щоб їй довіряти. Якщо так трапляється, що не судилося, використовувати презервативи, причому при всіх формах сексу», – розповіла Людмила Штих.

У будь-якому випадку лікарі закликають не боятися і не зволікати з візитом до медиків, адже сучасні методи терапії дозволяють жити із ВІЛ.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв про ситуацію з захворюваністю на туберкульоз в Покровській громаді.