Люди, які працюють на шкідливому виробництві, за певних обставин мають право вийти на пенсію достроково. Зокрема, таке право є у шахтарів, якщо вони мають достатню кількість підземного стажу. Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Припустимо, людина працювала у шахті і була мобілізована на військову службу в особливий період. За таких обставин період служби буде зараховано до шахтарського стажу, що дає право на пільгову пенсію.

Відповідно до статті 8 Закону України від 20.12.1991 № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якщо на момент призову на військову службу в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України від 06.12.1991 №  1932-ХІІ «Про оборону України», особа працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення пенсій на пільгових умовах, відповідний період військової служби зарахується до страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

При цьому зауважується, що період військової служби не повинен перевищувати тривалості пільгової роботи.

У відомстві нагадують, що період роботи на шахті протягом повного робочого дня в особливо шкідливих або особливо важких умовах підтверджується довідкою про пільговий характер роботи, яку видає підприємство. Також пільговий стаж може підтверджуватися за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Другий варіант застосовується, якщо підприємство розміщується на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться бойові дії.